Annons

Fler brott i Trelleborg

Brottsligheten i Trelleborg ökade förra året. Därmed bröts den nedåtgående trend som varit i Trelleborg under senare år. Under år 2004 anmäldes sju procent fler brott än året innan.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2005

Skadegörelser och bilinbrott stod för en stor del av ökningen. Från att ha börjat bra de första månaderna förra året ökade stölderna ur bilar inom Trelleborgs kommun kraftigt under sommarmånaderna. Toppen inträffade under augusti då 107 anmälningar gjordes av totalt 698 under hela året. Under 2003 anmäldes 538 stölder ur bilar.

När det gäller antalet skadegörelser har ökningen skett mer jämt över året. Totalt anmäldes 504 fall av skadegörelse under 2004 vilket är 30 procent fler än året innan. – Vi måste bryta den trenden. Men skadegörelser är svåra brott att komma åt. Det sker oftast inte planerat men vi ska testa lite nya arbetssätt, säger Stefan Appelberg, chef för närpolisområde Söderslätt.

Annons

Även bilinbrotten ligger högt på listan över brott som polisen i Trelleborg kommer att arbeta lite extra för att bekämpa.

En, enligt Stefan Appelberg, positiv del i brottsstatistiken för 2004 är att den nedåtgående trenden när det gäller våldsbrott utomhus och så kallat gatuvåld fortsatte. Skillnaden är visserligen inte så stor jämfört med året innan. Totalt gjordes 108 anmälningar om misshandel utomhus och 150 om gatuvåld under 2004.

– Gatuvåld innefattar bland annat det som sker utanför diskotek. Där har vi gjort en stor satsning med ökad närvaro och bra kontakt med vakter, värdar och näringsidkarna, säger Stefan Appelberg. Antalet anmälningar om narkotikabrott ökade också men det beror snarare på att polisen ökade sina insatser mot kända missbrukare i staden. Något som snabbt visar sig i statistiken. Av 215 anmälningar om narkotikabrott så riktade sig misstankarna i 66 av fallen mot ungdomar upp till och med 25 år.

En annan satsning från polisens sida som syns i statistiken är antalet så kallade direktförverkningar av alkohol. Det innebär att polisen tar alkohol från framför allt unga eller väldigt berusade personer och häller ut det på platsen.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons