Annons

Fler bostäder byggs i sydvästra Skåne

Inte sedan första delen 1980-talet har det byggs så mycket bostäder i sydvästra Skåne som under 2004, visar ny statistik
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2005

2 300 nya bostäder byggdes under 2004 i de sydvästskånska kommunerna.

Det visar statistik som tagits fram av kommunerna och sammanställts av stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Annons

Under 2004 bidrog Trelleborgs kommun med 80 nya bostäder, samtliga i form av småhus. Och byggandet fortsätter. I år beräknas byggandet på flera nya småhus-områden i Trelleborg påbörjas. Dessutom har Trelleborgshem färdigställt sitt nya hyreshus vid Rådhustorget och i höst är det inflyttning i Alsingevallens två nybyggda hyreshus där gamla tennishallen i Trelleborg låg.

Den sammanställning som stadsbyggnadskontoret i Malmö har gjort visar att bostadsbyggandet i sydvästra Skåne nu är uppe på samma nivåer som under åren 1977– 1986 då genomsnittet låg på 2 300 nya bostäder per år. Lägst var siffran år 2000 då endast 967 nya bostäder byggdes i området som omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Prognoserna för i år pekar på att bostadsbyggandet i hela det område som omfattar de sydvästskånska kommunerna blir högre än under 2004. Undersökningen visar även att region Skåne genom ökad pendling allt mer flätas samman i gemensamma arbetsmarknader. Den allra största delen av Skåne räknas som en lokal arbetsmarknad. Det är i nord och nordost med Perstorp, Hässleholm, Östra Göinge, Kristianstad och Bromölla samt i sydost med Tomelilla och Simrishamns kommuner som lokala arbetsmarknader finns förutom den som omfattar resten av Skåne.

Enligt undersökningen kan man också se en utveckling av priserna med utgångspunkt från prisnivån i Vellinge/Malmö/Lomma som växer som ringar över Skåne. Fler och fler kommuner innefattas efterhand i denna ökade efterfrågan på småhus till rimliga priser, hävdar rapporten. Enligt undersökningen hör Trelleborgs kommun till de kommuner som ligger nära Malmö där prisnivån på småhus ligger lägst. Både Burlöv, Kävlinge, Staffanstorp och Svedala ligger högre medan medan villorna i Lomma, Lund, Malmö och Vellinge är ännu dyrare.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons