Annons

Fler asylsökande till Grönby

På lördag, den 1 mars, flyttar ytterligare ett tiotal asylsökande in i gamla Grönby skola. Men det är fortfarande oklart ifall det finns bygglov för verksamheten.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2014
Gamla Grönby skola.
Gamla Grönby skola.Foto: 
På lördag, den 1 mars, flyttar ytterligare ett tiotal asylsökande in i gamla Grönby skola. Men det är fortfarande oklart ifall det finns bygglov för verksamheten.
På lördag, den 1 mars, flyttar ytterligare ett tiotal asylsökande in i gamla Grönby skola. Men det är fortfarande oklart ifall det finns bygglov för verksamheten.Foto: 

Boendet har varit i gång sedan slutet av december och i dag bor ett 30-tal asylsökande i fyra lägenheter. Nu ska Migrationsverket hyra ytterligare två, med plats för tio till tolv personer per bostad.

Att hyra ännu fler platser i skolan är inte aktuellt.

Annons

– Vi tycker att antalet är ganska rimligt. Inströmningen av asylsökande till landet har heller inte varit så stort de första två månaderna i år, säger Mårten Mårtensson som inte kan säga hur länge det är aktuellt att hyra platser i skolan.

För en månad sedan uppmärksammade TA att det verkar saknas ett skriftligt bygglov för att ändra om skolan till bostäder. Det enda som finns registrerat hos kommunen är ett positivt förhandsbesked från när den förra ägaren ville göra om skolan till bostadsrätter.

I TA uppgav Ann-Katrin Sandelius, kommunens plan- och byggchef, att nuvarande ägare hävdar att det finns ett bygglov och att han skulle komma in med handlingar som styrker det. En månad senare har sådana handlingar ännu inte dykt upp. Trots det så används alltså skolan som bostadshus, med kommunens goda minne.

– Vi kan inte utesluta att förra ägaren fick ett muntligt bygglov, och ett muntligt besked från en myndighet är ju också värt mycket, säger Ann-Katrin Sandelius och säger att kommunen fortfarande utreder hur man ska gå vidare med frågan.

Under tiden finns det inga planer från kommunens sida på att gå in och stoppa verksamheten. Inte heller Migrationsverket ser frågetecknen kring bygglovet som ett hinder för att hyra lägenheter.

– Vi förutsätter att hyresvärden har de tillstånd som behövs, säger Mårten Mårtensson.

För de fyra lägenheter som nu används betalar Migrationsverket 8 500 för de två mindre och 11 000 kronor för de två större.

– Vi betalar lite mer än normal hyra med tanke på att det bor fler människor där än vad det normalt gör i en hyreslägenhet. Därför blir det mer slitage. Att hyra lägenheter är ändå betydligt billigare än att hyra på boenden med personal, säger Mårten Mårtensson.

TA har sökt fastighetsägaren för en kommentar.

Lina Campbell
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons