Annons

Fler arbeten skapas i Trelleborgs kommun

Arbetslösheten minskar. Fler jobb skapas inom den småskaliga industrin i Trelleborg. Även inom offentlig sektor erbjuds det fler arbetstillfällen, bekräftar Karin Baltzar, chef på arbetsförmedlingen.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2006

Vinden har vänt för många företag under de senaste åren. Högkonjunkturen betyder ökad efterfrågan på produkter och ett sug efter mer personal.

– Så här många jobb har det inte funnits anmälda på arbetsförmedlingen på ett bra tag, konstaterar Karin Baltzar, chef på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Annons

Sommartid brukar det vara klent på arbetsfronten med få anmälda jobb på arbetsförmedlingen. I sommar har det dock varit i ett helt annat läge, bekräftar Karin Baltzar.

– Förra året fanns 63 lediga jobb i juli månad. I år var det 132. Det var alltså dubbelt så många som under 2005, vilket är glädjande, fortsätter hon.

Trenden med ökat antal nya jobb innebär att fler anställs inom tillverkningsindustrin. Det gäller byggbranschen och många andra företag som producerar byggvaror och inom elbranschen. Men tillgången på underskötersketjänster, speditörer och fritidspedagoger syns också i arbetsförmedlingens databaser.

– Brist på kockar har också märkts, liksom lokalvårdare och förskolelärare, säger Karin Baltzar.

Störst efterfrågan på arbetskraft är det hos de mindre och mellanstora företagen. Hos till exempel Pergo och Trelleborg AB håller man igen svångremmen. Där sker endast punktrekryteringar, det vill säga om man vill anställa någon med specialkunskap.

– Pergo har gjort ett rekordresultat i både Europa och Nordamerika. Men det finns inga planer på att nyanställa, säger Frida Rosenholm, informationschef på Pergo.

Efter det omfattande varslet på Pergo för ett år sedan, som ledde till uppsägning och till en början berörde 75 personer, har rekryteringen varit i det närmaste obefintlig.

Nedskärningen gjordes när delar av golvproduktionen lades ned i Trelleborg.

– I dag är ungefär 120 anställda i Trelleborg, vilket omfattar både kontor och administration. Personalmässigt har vi en kostym som passar oss bättre än tidigare, säger Frida Rosenholm. På hemmaplan har det världsomspännande bolaget Trelleborg AB också varit återhållsamt på personalsidan i spåren av nedläggningen av däckavdelningen på "Gummit".

Plåtmekano på Norra industriområdet har liksom många mindre företag har expanderat på tämligen kort tid. På tio år har firman tredubblat sin omsättning och dubblat personalen. I dag arbetar det 25 personer där. I våras anställdes fyra nya förmågor och i höst väntar ytterligare rekrytering.

Annons

– Det är jätteskoj. Visst märks det att vi har mer att göra, jämfört med för några år sedan, säger Kenneth Modig, vd på Plåtmekano.

På Åhléns söker man personal. Två tjänster som säljare med placering i butiken vid Algatan är utannonserade.

– Tidigare, när vi började etablera oss i Trelleborg, gick det lite trögt. Men nu går det bättre, säger Marcus Öfverbeck, biträdande varuhuschef på Åhléns i Trelleborg.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons