Annons

Fler anställda inom äldrevården

I Trelleborgs kommun tycks regeringens nationella handlingsplan för äldrepolitiken fungera - åtminstone när det gäller att öka antalet anställda inom äldrevården.
Trelleborg • Publicerad 25 januari 2002

- Efter besparingarna 1997 har vi ökat personalen successivt, säger Karin Cederholm, socialchef i Trelleborg. Det är viktigt att personaltätheten är rimlig. För fyra år sedan höjdes statsbidragen till kommuner och landsting med fyra miljarder kronor i syfte att fler skulle anställas i äldreomsorgen. En undersökning som socialstyrelsen genomfört visar dock att bemanningen i äldrevården i en rad sydsvenska kommuner i stort sett är oförändrad. I Trelleborg har dock det sammanlagda antalet anställda inom äldreomsorgen ökat, från 711 anställda 1 januari 1998 till 770 1 januari 2000, den period som undersökningen omfattar. Socialstyrelsens enkätundersökning har genomförts i kommunerna i Skåne, Blekinge, Kronobergs län och södra Halland. Svaren visar dock att bara några få kommuner har ökat antalet anställda i äldreomsorgen, som var ett av kraven för de höjda statsbidragen. Ett annat krav var att hemsjukvården skulle få bättre tillgång till kompetens. För 2002 har socialtjänsten i Trelleborg fått extra anslag med 4,8 miljoner kronor, öronmärkt för äldrevården. - Vi arbetar just nu med förslag på hur pengarna ska användas, säger Karin Cederholm.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons