Annons

Fiskestoppet slår hårt mot trålfisket

Efter fiskestoppet i våras befinner sig många yrkesfiskare i akut ekonomisk kris. Trots löfte om full kompensation från regeringen har de inte fått några pengar och tvingas nu leva på kredit.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2003

- Det är väldigt kärvt för många just nu. Det är skit rent ut sagt att behöva låna pengar för att klara sig, säger Morgan Broberg från Simrishamn, talesman för de skånska trålfiskarna. Han är upprörd över det sätt på vilket den svenska regeringen har skött frågan. Orsaken till krisen är att regeringen stoppade torskfisket utan att ha ett ersättningssystem färdigt, menar han. Och medan Danmark skyndade sig att ansöka om medel hos EU bara ett par veckor efter stoppet i april dröjde Sverige ytterligare två månader med att lämna in sin ansökan om ersättning till EU-kommissionen. Sedan dess har ingenting hänt. I Trelleborg väntar trålfiskaren Ulf Lundahl på sin ersättning. - Vi har inte fått en krona. Men försäkringar och allt annat ska ju betalas i vanlig ordning, suckar han. För Ulf Lundahls del handlar det om förlorade inkomster i storleksordningen 100 000 kronor i veckan. Nu är fiskestopp ingen nyhet. Även förra året rådde det stopp för torskfisket i Östersjön under de tre sommarmånaderna. Men i år beslutade EU om ett förlängt torskfiskestopp från mitten av april till och med den siste maj, ett extra stopp som drabbar fiskarna hårt eftersom det slår mot den allra bästa fiskeperioden. Det är under den här tiden båtarna försöker bygga upp en buffert så att de har lite pengar under sommaren och det ordinarie fiskestoppet. Enligt beräkningar från Fiskeriverket rör det sig om ett 40-tal fartyg som kan bli aktuella för ersättning. Ersättningen är främst av betydelse för det småskaliga fisket: de större fartyg som vanligen trålar efter torsk har kunnat övergå till annat fiske. Vid det ordinarie torskstoppet i Östersjön får yrkesfiskarna ut a-kassa för sin förlorade inkomst. A-kassan kan dock inte användas till det förlängda stoppet. - Det är fruktansvärt dåligt skött. De lovar bidrag men vi har inte fått reda på när eller hur vi ska få våra pengar. Man vet ju inte vad man ska tro längre. Man får väl låta bli att hoppas så man inte blir besviken, säger Ulf Lundahl. Han har fiskat i snart 30 år och är numera den ende kvarvarande trålfiskaren i Trelleborg. Nu väntar han på den 1 september. Då blir det åter tillåtet att tråla efter torsk i Östersjön. Men framtiden ser mörk ut. Internationella havsforskningsrådet (ICES), som ger EU-kommissionen faktaunderlag för fiskekvoter, vill ha ett totalt fiskestopp nästa år för torsk i Kattegatt och kraftiga minskningar för torskfisket i Östersjön. Den senaste torskkvoten för Östersjön sattes till 75 000 ton, där Sveriges andel var 15 000 ton. För nästa år vill forskarna i ICES minska totalfångsten för samtliga stater till 42 000 ton.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons