Annons

Fiskehoddan är hans ventil i vardagen

Sommarstället är bara 18 kvadratmeter stort men ligger fyra meter från vattnet. Hoddan i Gislövs läge är Rolf Ramestams ”gömställe” när han vill komma bort från den stressiga vardagen i Malmö.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2011
Foto: 
Dagarna i Hoddan varvas med att äta glass och spika golvlister. Sonen August spelar dataspel.
Dagarna i Hoddan varvas med att äta glass och spika golvlister. Sonen August spelar dataspel.Foto: 
Hoddan följer ett maritimt tema.
Hoddan följer ett maritimt tema.Foto: 
Väggarna pryds av både tavlor, sjökort och båtar.
Väggarna pryds av både tavlor, sjökort och båtar.Foto: 
Foto: 

Hoddan är röd och stavas med stort H. Rolf Ramestam har haft den länge, i 13 år. Ända sedan han var liten och såg sjöbodarna i Stockholms skärgård där Saltkråkan spelades in har han drömt om att ha en likadan. Han kan inte riktigt förklara varför.

– Amen, det vill man ju bara ha, det är bara så, säger han.

Annons

En eftermiddag under midsommarhelgen har han och sonen August lämnat hemmet i Malmö och åkt hit. Dagens uppdrag är att spika några golvlister i det lilla huset, men först ska dagens andra glass konsumeras. Rolf Ramestam berättar hur en känsla av lugn och ro infinner sig när han sätter sig i bilen hit.

– Här försvinner precis alla tankar på jobbet. Det funkar alltid, även om det regnar eller blåser. Förutom på helger händer det faktiskt att jag åker hit på kvällarna eller tar en arbetslunch här, säger han.

Eftersom jobbet som marknadschef på en bilfirma Malmö innebär en del resande för att hålla kontakt med kunderna kan han passa på att titta förbi här vid sådana tillfällen. Men Hoddan är inget sommarställe i bemärkelsen att man bor över nattetid. För även om Rolf Ramestam spenderar så många sommardagar han bara kan här, är det ingen sommarstuga och inte tillåtet att ha det som det heller.

– Dessutom är det bättre att bara vara gäst här. Jag gillar att bo i Malmö, storleken och att ha nära till allt.

Åttaårige August håller med.

– Här är roligt, men det är det hemma också på sitt sätt, säger han.

Inredningen på de 18 kvadramtetrarna är sparsam. Ett bord och två stolar finns, och blir man hungrig går det att laga till en middag på de små kokplattorna i trinettköket. Ett kylskåp får också plats i Hoddan. De vackert bevarade originalväggarna i trä följer ett maritimt tema. De pryds av en blandning av sjökort, ett ankare, några fiskespön och en tavla med beskrivningar på olika sorters knopar. I det långsmala fönstret ut mot vattnet står ett porträtt av Hoddan som August har gjort. August själv roar sig för stunden med att spela spel på sin surfplatta. Just surfplattan är det enda som sticker ut lite bredvid alla saker med havstema.

Att Rolf Ramestam trivs både i Hoddan och i området märks på ytterdörren, där han plastat in tidningsurklipp om Gislövs läge. Han berättar att han inte saknar någonting när han kommer hit.

– Ibland pratar man med kunderna som berättar att de har hus i Spanien och Italien och sådant. Men det gör mig ingenting för jag känner ändå att min Hodda är mycket mycket fräckare.

När han köpte den var den inte i det skick den är idag.

Annons

– Jag köpte den av en fritidsfiskare, så det var fiskfjäll i hela taket. Den var ett ruckel på den tiden, berättar han.

Mycket har hänt sedan dess, han har till exempel renoverat golv och väggar grundligt. Furugolvet är både lutat och vaxat. Men en del av charmen är att det alltid ska finnas kvar något att göra när han kommer dit.

– Det ska inte vara helt tipp topp, för jag vill inte att det ska bli klart. Fixandet är en hobby.

Han berättar att det oftast blir han och August som åker ner hit. Frun är inte lika intresserad, men nu har de pratat om att skaffa ett sommarhus i Skåre.

Innan Rolf Ramestam fortsätter att spika lister är det dags för dagens tredje glass.

Louise Löfgren
Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons