Fiskebåtarnas rovdjur

Sakta men säkert fortsätter den 100-åriga fiskeskutan Marie Anette sin föryngringskur i Smygehamn. Under vintern har ägaren Anders Lundgren bland annat bytt ut 34 meter bordläggning. Förhoppningen är att hon ska vara i seglingsdugligt skick om drygt två år.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2005

Det var förra höstas som träbåtentusiasten Anders Lundgren köpte den gamla hajkuttern som byggdes 1905 i Fredrikshamn på Jylland.

– Jag träffade den förra ägaren på en regatta i Danmark och när han ville sälja slog jag till. Jag seglade själv ner henne från Köpenhamn, berättar Anders Lundgren, som innan han blev stolt ägare till Marie Anette hade en så kallad Limhamnssnipa som var byggd 1945.

Marie Anette, som är uppkallad både efter den första ägarens fru och hushållerska, hade då legat i Nyhamn i Köpenhamn i flera år.

Nu ligger hon i Smygehamn och det första av tre planerade renoveringsår är snart avverkat. Marie Anette är av en typ båt som kallas för "Hajkutter".

– Det var antagligen för att det var den första båten som hade en hjälpmaskin och därför fiskade väldigt effektivt och kunde konkurrera ut de seglande kuttrarna, de blev en slags fiskebåtarnas rovdjur, en haj alltså, berättar Anders Lundgren.

Motorn bestod dock endast av 16 hästkrafter på den tiden.

Skutans historia är väldigt komplett. Alla ägare finns dokumenterade, liksom det danska fartygsverkets kommentarer under alla kontroller som gjorts under åren.

1921 tyckte de dessutom att själva tillsynsboken måste bytas ut eftersom den var för fuktskadad att skriva i.

Samma år menade de också att bland annat bränsletanken måste kunna stängas från däck. Alla skutans olika namn finns också dokumenterade.

– Den har också hetat Nordvest, Jörgen Ole, Diana och när jag tog över den så hette den Thai, berättar Anders Lundgren.

Anders Lundgren tyckte dock att hon skulle få tillbaka sitt ursprungliga namn Marie Anette.

Under vintern har Anders Lundgren bytt ut 34 meter bordläggning, det vill säga virket på sidorna av båten, samt spant och spanttoppar, som på vanlig svenska är det som håller ihop båten, "revbenen", samt renoverat motorn.

– Men det har varit svårt att få tag på torkad ek, allt som finns i Sverige verkar ha gått till renoveringen av en ostindiefarare i Göteborg, säger Anders Lundgren och skrattar.

I vinter blir det dags att lägga nytt akterdäck och fixa styrinrättningen.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.