Fiskarna glömdes när dammen tömdes

Vattnet tömdes i dammen vid Trelleborgen. I små pölar låg ett 30-tal fiskar och sprattlade, borglömda av borgfrun och de andra som är involverade i anläggningens förnyelseprojekt. "Det är inhumant", menar Filippa Weihs, som på måndagen fick syn på fiskarna när hon promenerade förbi anläggningen.
Trelleborg • Publicerad 19 mars 2007
Fiskarna vid Trelleborgen läggs i Flaningen i stället, medan dammen vid Trelleborgen töms på allt sitt vatten. BILD: TOMAS NYBERG
Fiskarna vid Trelleborgen läggs i Flaningen i stället, medan dammen vid Trelleborgen töms på allt sitt vatten. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Under flera dagar har dammen vid Trelleborgen tappats på vatten.

Tömningen görs för att utvidga dammen.

Grävarbetet ska påbörjas snart. Ingen av de engagerade i projektet tänkte dock på att det fanns fiskar att ta hänsyn till.

– Det är det ingen som har sagt till oss. Vi visste inte att det fanns fisk där, säger en av arbetarna bevärat.

Han vill inte prata mer om fiskarna.

– Låt mig få jobba, säger han och startar sin motorsåg.

När borgfrun, Ylva Kristina Ekelund, får reda på att fiskarna ligger i de små pölarna och sprattlar säger hon:

– Oj, det måste skett ett missförstånd. Det är en kommunikationsmiss, helt klart. Fiskarna ska genast läggas i Flaningen. Jag förstår om folk som har gått förbi och sett detta reagerar. Filippa Weihs promenerade förbi dammen tillsammans med sina barn på måndagseftermiddagen.

– Först trodde jag det var grodor som låg där. Eller luftbubblor. Men när jag såg att det var fiskar som var på väg att dö tyckte jag det var groteskt. Det är inhumant att göra så här, anser hon.

Området vid Trelleborgen genomgår just nu en stor förnyelse.

Entréhuset har uppförts, dammen ska utvidgas och flera andra förändringar sker vid anläggningen i samband med stadens 750-årsjubileum.

– Visst kände jag till att fiskarna låg i vattnet, men det skedde en miss när vi inte tog bort dem i samband med att vattnet var på väg att tömmas, förklarar Ylva Kristina Ekelund.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.