Fiskare snart på rätt köl

I Trelleborgs hamn renoverar två fiskare sin nyinköpta båt. Deras förra fartyg Zandy, sjönk och hamnade på havets botten utanför Abbekås för fyra månader sedan. "Vi måste komma igång med fisket igen", säger Thorgrim Christiansson.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2008
Sista handen vid renoveringen Per Olsson, Thorgrim och Asker Christiansson. Bilder: Claes Nyberg
Sista handen vid renoveringen Per Olsson, Thorgrim och Asker Christiansson. Bilder: Claes NybergFoto: 
Christina är byggd i Marstrand 1987.
Christina är byggd i Marstrand 1987.Foto: 
Asker Christiansson hjälper till att anpassa båten efter fiske på Sydkusten. Bild: Claes Nyberg
Asker Christiansson hjälper till att anpassa båten efter fiske på Sydkusten. Bild: Claes NybergFoto: 

Det regnade, var mörkt och blåsigt när de båda gotlänningarna Thorgrim Christiansson och Per Olsson var ute och fiskade på sin fiskebåt Zandy.

Det var den 7 januari i år.

Ombord hade de cirka två ton torsk.

När de båda fiskarkollegorna befann sig strax utanför Abbekås, i riktning mot Trelleborg, skedde det dramatiska. Zandy lade sig oväntat över 25-30 grader åt styrbord. Tio sekunder senare lade hon sig 90 grader på samma sida. Därefter började båten sjunka.

- Allt gick så snabbt. Vattnet forsade in i båten och vi satte oss genast i livbåten. Det dröjde inte länge innan Zandy sjönk, berättar Thorgrim Christiansson, som beskriver händelsen som chockartad. Att de hade änglavakt står utom allt tvivel.

- Vi hade en väldig tur som plockades upp av den danska ambulanshelikoptern, säger Thorgrim. Nu, när de har fått bearbeta upplevelserna från sjödramat, samlar tvåmansbesättningen sina krafter för att få nya fångster på sin nyinköpta båt Christina. Den ligger just nu nere i Trelleborgs innerhamn, vid kajen där Trelleborgsfisk låg en gång i tiden.

- Det får inte gå för länge innan vi börjar fiska igen. Vi har båda fått följa med en trelleborgsfiskare ut på havet för att känna efter om det här med att fiska fortfarande är vår grej. Och vi kan konstatera: det är det! utbrister Thorgrim Christiansson. Med stolt blick betraktar han deras nya båt som snart ska ut på Östersjön i början av maj, då det på nytt blir tillåtet att fiska torsk .

Den nya båten, som är byggd 1987 på Marstrand på Västkusten, ska nu byggas om en del invändigt.

Båten har tidigare berett plats för havskräftsburar och ska nu ersättas med utrymmen avsedda för nylongarnen, som småningom ska dra upp tors samt en del skrubba, piggvar och lax under sommaren. - Båtens hemmahamn blir vår egen hemort, Herrvik på Gotland. Men vi kommer att fiska en del här utanför Trelleborg, eftersom det är stora svårigheter att frakta fisken från ön, berättar Per Olsson.

Under renoveringsarbetet bor de ombord på sin nya båt. Till sin hjälp, för att ordna alla detaljer, har de fått hjälp av Thorgrims bror, Asker Christiansson. Lastrummet ska också byggas om, allt för att Christinas nya besättning ska kunna ägna sig åt fiske på Sydkusten.

- Båten beräknas vara fixad någon gång nästa vecka. Det är en del del nu när vi snart ger oss ut på havet igen, säger Thorgrim Christiansson.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.