Annons

”Fiskare påverkas inte mer nu än förut”

Det är ett isigt Måkläppen som får sälarna att trängas i Skåre. Men experternas åsikter går isär om huruvida skyddsjakt är en bra idé.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2013

Enligt Jan-Åke Hillarp, vice ordförande i Måkläppsföreningen, är det inga nya sälar som har flyttat in på klipporna i Skåre. Det ökade antalet beror istället på att djuren ratar sitt gamla tillhåll på Måkläppen.

Längst ut på Falsterbonäset är det fortfarande is, vilket gör att sälarna i stället väljer Skåres mer upptinade stenar. Enligt Jan-Åke Hillarp är det här en förändring som har pågått under de senaste fem åren.

Annons

Han ifrågasätter hur stora problem sälarna egentligen orsakar.

– Eftersom det inte är fler sälar än tidigare påverkas inte fiskarna mer nu än förut, såvitt jag kan förstå, säger han.

Som TA tidigare uppmärksammat så gav Naturvårdsverket i fjor en fiskare tillstånd att skjuta tre sälar i Skåre. På grund av oklarheter om vem som är markägare blev det ingen jakt.

Även i år kan de yrkesfiskare som sälarna orsakar allvarliga skador för ansöka om skyddsjakt. Enligt Lars Plahn, vilthandläggare på Naturvårdsverket, är skyddsjakt det bästa sättet att få bukt med problemen.

– Det har gjorts försök med förebyggande åtgärder, men när det gäller skador på redskap och fisk så är det svårt att hitta ett alternativ till jakt, säger han.

Jan-Åke Hillarp tycker inte att det är en bra idé att skjuta sälar.

– Att det blir tre sälar färre spelar inte så stor roll. Dessutom får yrkesfiskarna ersättning för sälskador, säger han.

Han tycker i stället att Skåreborna ska se det ökade antalet sälar som en unik möjlighet att få studera djuren på nära håll. Han tror att de försvinner igen så fort isen på Måkläppen har smält.

Martin Falkenby
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons