Fiskare kämpar mot tången och klockan

Fiskarna kämpar mot klockan för att kunna fiska torsk innan ett eventuellt stopp i mars. I Smygehamn brottas de samtidigt med tången som korkar igen hamnen.
Trelleborg • Publicerad 8 januari 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG - För det första har vi begränsad fisketid. Sedan är vi väderberoende. Men man ska inte behöva tänka på om man kommer ut ur hamnen eller inte. Det är inte klokt. Kommer man väl ut kanske man inte kommer in igen, säger Jan Ziethén som fiskat sedan 1983. Hamnen i Smygehamn betyder mycket för det kustnära fisket. Det handlar inte enbart om de fiskare som hör hemma i hamnen. Vid inloppet väntar en båt från Abbekås som fått propellerhaveri. - Vi har Sveriges sydligaste varv och då ska hamnen vara öppen, fortsätter Jan. Problemet i Smygehamn har gäckat både turismen och näringslivet i många år. Under hela december månad har man haft speciellt svårt med framkomligheten. Tidigare vintrar har fiskarna erbjudits en plats i Gislövs hamn. Men i år har kommunen fört en dialog med fiskarna och varvet. Man har kommit överens om att försöka hjälpas åt. Kommunen har en grävmaskin på kajen och en båt från Trelleborgs hamn kör fram och tillbaka för att öppna upp en ränna. - Sedan ska fiskarna köra själva så att rännan hålls öppen, säger Staffan Stål på Kommunal teknik.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.