Annons

Fiskar dog av sjuk mal - butiken vägrar ersätta

Av Christel Åbergs tjugo fiskar finns nu endast sju kvar. Efter att ha köpt en mal på djuraffären Pets har de dött en efter en.
Trelleborg • Publicerad 25 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Christel Åberg hann knappt släppa ner den nyinköpta fisken förrän andra fiskar började dö en efter en. Nu är hon besviken på Pets i Valen som vägrar hjälpa henne.
Christel Åberg hann knappt släppa ner den nyinköpta fisken förrän andra fiskar började dö en efter en. Nu är hon besviken på Pets i Valen som vägrar hjälpa henne.Foto: 
I akvariet finn nu inte många fiskar kvar. Christel Åberg upptäckte nyligen att denna prickiga fisk, hon vet inte vilken sort det är, har bytt ögonfärg. Hon är nu rädd att även den håller på att dö.
I akvariet finn nu inte många fiskar kvar. Christel Åberg upptäckte nyligen att denna prickiga fisk, hon vet inte vilken sort det är, har bytt ögonfärg. Hon är nu rädd att även den håller på att dö.Foto: 

TRELLEBORG. För drygt en vecka sedan köpte Christel Åberg en mal på Pets i Valen. En dryg vecka senare börjar det bli tomt i hennes akvarium. 13 fiskar har dött. Christel Åberg misstänker att den mal hon köpte är sjuk och har smittat alla andra fiskar.

– När jag skulle köpa den frågade jag först efter en viss mal i ett akvarium. Men där var tydligen fiskarna sjuka. Jag fick min fisk från ett annat akvarium istället och fick höra att "här är de friska", berättar hon.

Annons

Men bara någon dag efter att hon lagt ner fisken hemma bland sina andra började de bli sjuka.

– Jag märkte att flera inte ville äta och blev orolig. Jag har många fiskar som är riktigt ovanliga och inte går att få tag på längre, säger hon.

Hon köpte medicin till fiskarna och hällde nästan hela burken i akvariet. Malen hon köpt klarade sig bra. Men de andra fiskarna dog en efter en. Mycket oroad ringde hon butiken för att berätta vad som hänt. Hon har haft fiskar i tio år utan att få problem i den här storleksordningen.

– Jag fick prata med ägaren. Men han var bara otrevlig mot mig. Han sa att de inte kunde hjälpa mig, berättar hon.

Hon beslöt sig för att inte ge sig utan gick till butiken tillsammans med en kompis några dagar senare. Men det gick inte bättre denna gång heller.

– Jag frågade dem hur de gjorde med håvarna som gick mellan de "sjuka" vattentankarna och de "friska". Jag undrade om de hade olika håvar. Men han som ägde butiken menade att man istället tvättar håven mellan varje gång den doppas ner i tankarna. Detta hade jag svårt att tro. De lade bara ifrån sig en håv när de var färdiga med den. Hur ska då nästa person veta om den är ren eller ej?

Varför har du inte tagit ut den sjuka fisken som smittar alla andra?

– Jag trodde ju att det räckte med att hälla i medicin. Och sedan tycker jag att varför ska den fisken behöva lida? Det är ju inte hans fel att han är sjuk, säger hon.

Hur tycker du att butiken ska hantera detta?

– För det första ska de sluta behandla mig på ett otrevligt sätt. Sedan vill jag åtminstone få en ny fisk eftersom den jag fick var sjuk. Jag brukade handla på en djurbutik på Nygatan som inte finns kvar längre. Där var det aldrig några problem att få en ny fisk om något hänt med den man köpt.

Johan Silfversten Bergman
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons