Annons

Firande av jubilar med glass och tal

Den 5 september 1907 invigdes den östra byggnaden på Centralskolan. På onsdagen firades hundraåringen med sång, glass och ballongutsläpp.
Trelleborg • Publicerad 5 september 2007
"Är det ingen som vill ha glass"?, undrade läraren Åsa Norheim och blev snabbt omringad av glassugna barn. bild: claes Nyberg
"Är det ingen som vill ha glass"?, undrade läraren Åsa Norheim och blev snabbt omringad av glassugna barn. bild: claes NybergFoto: 
Rektor Åsa Pålsson.
Rektor Åsa Pålsson.Foto: 

– Det är jätteroligt att fira på den officiella dagen då skolan invigdes, säger Åsa Pålsson, rektor på Centralskolan som själv var elev på skolan när den västra byggnaden firade 100-årsjubileum 1976.

När den östra skolbyggnaden byggdes vid förra sekelskiftet kostade det 67 000 kronor, en dyr historia vid den tiden. Och då ingick varken elektriskt ljus, värme eller ventilation.

Annons

Under årens lopp har det hunnit hända mycket i den gamla skolbyggnaden. Sommaren 1945 fick skolan fungera som förläggning åt tyska koncentrationsfångar som Röda korset hjälpt. Och vinden, som tidigare var lärarinne- och vaktmästarbostad, lär vara hemsökt av spöken. I samband med invigningen sjöng eleverna en 100 år gammal skolsång. Det var när man rensade vinden för att få igång ventilationen under våren som en sångbok från 1914 dök upp med bland annat den gamla skolsången.

– Barnen har övat sångerna och alla har varit jätteduktiga. De som inte varit med och sjungit har gjort någonting med hundra. Klippt ut hundra hjärtan eller ritat hundra gubbar, säger Åsa Pålsson.

En före detta elev, Karin Åström, gästade också och sjöng ett stycke ur Carmen.

Och festligheterna var uppskattade av eleverna.

– Vi räknade till hundra och sen släppte vi upp varsin ballong och alla var glada, berättar Misko Miskovic som går i fjärde klass.

Han får medhåll av Angeliqa Petrow som går i femman.

– Det är roligt att få glass och släppa upp ballonger, säger hon.

Anja Degerholm

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons