Annons

Fint pris för företagsamma Filis

Att stöpa om ljusstumpar till nya ljus och sedan sälja dem blev en lönsam affär för Filis Usein och hennes klasskompisar i UF-företaget Recandle.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2011
Filis Usein är årets entreprenörsprofil sedan hon "på ett föredömligt och ansvarsfullt sätt bidragit stort till Recandles UF goda resultat", som motiveringen lyder.
Filis Usein är årets entreprenörsprofil sedan hon "på ett föredömligt och ansvarsfullt sätt bidragit stort till Recandles UF goda resultat", som motiveringen lyder.Foto: Claes Nyberg

För Filis blev det ännu mer klirr i kassan på tisdagen då hon utsågs till årets entreprenörsprofil på Söderslättsgymnasiet och belönades med ett stipendium på 500 kronor för sin insats i företaget.

– Det är skönt att belönas för något man kämpat mycket för, men alla i gruppen har hjälpts åt, säger Filis Usein.

Annons

Filis går sista året på samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning. Som en del i utbildningen har eleverna startat så kallade UF-företag (UF står för ung företagsamhet) där syftet är att ungdomar ska lära sig grunderna i företagsetablering, och bekanta sig med redovisning, marknadsföring och försäljning.

Eleverna i Filis grupp kom på idén att stöpa om ljusstumpar av stearin till nya ljus och sedan måla och sälja dem. På bland annat julskyltningen och på Söderslättsgymnasiets öppna hus sålde de ljus som bara den.

– Det gick bra, vi lade in 250 kronor vardera i startkapital, och det tjänade vi in. Det blev också en vinst som vi ska dela på, säger Filis Usein.

Vinsten och stipendiet ser Filis Usein som en bonus. Den verkliga behållningen med UF-företaget var att hon lärde sig så mycket.

– Det är erfarenheten och kunskapen som är viktigast, säger hon.

Om ett par veckor tar Filis Usein studenten. Därefter väntar troligen en sabbatstermin innan hon ska söka till civilekonomutbildningen där hon verkligen kan få nytta av sin fallenhet för att starta och driva företag.

– Just nu är jag intresserad av ekonomi. Kanske startar jag ett företag inom det, vi får se, säger Filis Usein.

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons