Annons

Finska krigsbarn tillbaka i Trelleborg

Bröderna Matti och Pekka Heikkinen var bara fyra och fem år gamla när de kom till Trelleborg som krigsbarn 1944. På torsdagen var de på återbesök i sin barndoms stad.
Trelleborg • Publicerad 10 juni 2011
Bröderna Matti och Pekka Heikkinen kom som krigsbarn till Sverige 1944. Barndomskompisen Lars Steiner, i mitten, var med och guidade vid återbesöket på torsdagen.
Bröderna Matti och Pekka Heikkinen kom som krigsbarn till Sverige 1944. Barndomskompisen Lars Steiner, i mitten, var med och guidade vid återbesöket på torsdagen.Foto: Claes Nyberg

– Vi är 26 finska barn som alla bodde i Skåne under kriget, berättar Rauno Juntunen. Vi har åkt runt bland annat på Österlen och vi ska vidare till Eslöv där en minnesplatta ska invigas på järnvägsstationen.

Under andra världskriget kom sammanlagt 72 000 finska barn till Sverige för att komma undan krig och nöd. Barnen bodde hos svenska familjer. Bröderna Matti och Pekka Heikkinen fick bo hos varsin familj i Trelleborg, där fäderna också var bröder.

Annons

– Vi bodde hos Hugo Borg och Gösta Borg, berättar Matti Heikkinen.

Bröderna bodde inne i själva Trelleborg i deras bostäder där, men också i familjernas sommarstugor i Simremarken respektive Beddingestrand.

– Det var där jag lärde mig cykla, bada och simma, berättar Matti Heikkinen.

Bröderna Heikkinens föräldrar bodde i Helsingfors och Pekka Heikkinen återvände redan efter ett drygt år i Sverige, medan Matti blev kvar till 1947.

– Då hade familjen flyttat till Uleåborg, säger han.

En gammal lekkamrat till Matti från somrarna vid sydkusten är Lars Steiner.

– Vi hängde ihop när vi var små, berättar han.

När Matti Heikkinen återvände på sommarbesök när grabbarna hade blivit lite äldre blev det också gemensamma utflykter till gamla Paddan och Granhyddan för att dansa.

De båda bröderna upplevde trygghet och värme hos sina svenska familjer.

– Vi ska besöka gravarna på Västra kyrkogården, berättar de båda.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons