Annons

Finländsk minnessten avtäckt

Nu har de någonstans att gå, finländarna i den trelleborgska exilen. Efter en vemodig psalm sjungen på finska invigdes Finsk-Svenska föreningens minnessten, i ett hörn av Norra kyrkogården nära Sandmöllan.
Trelleborg • Publicerad 17 maj 2002

Anna Puusaari och Tuulikki Koivunen Bylund avtäckte den efterlängtade minnesstenen på Norra kyrkogården. BILD: CLAES NYBERG "Till minne av närstående begravda på annan plats" står det på stenen som flankeras av två späda björkar. - Det är en sten som vi har funderat på länge. En sten som berättar historien om oss för våra efterlevande, att vi har funnits här i staden och vad vi har åstadkommit. Det ska vara en plats att gå till och meditera på, som den vanliga minneslunden, säger Anna Puusaari som sitter med i kyrkofullmäktige och har drivit frågan om en minnessten för Trelleborgs finländare. I dag bor det cirka 600 finnar i Trelleborg. Annat var det på 60-talet. Då, i samband med den stora arbetskraftsinvandringen, räknade den finska kolonin runt 2 000 man. Nästan alla har de jobbat på Trelleborg AB, - Sedan har folk flyttat hem när tiderna blivit sämre, eller uppåt landet för att få närmre till Finland. Men inte jag, säger Anna Puusaari. Och hon är inte ensam. Invigningen av stenen hade samlat ett 60-tal personer som sjöng med i psalm 720, rauhan salvat pyhät Herran. Med på plats var Tuulikki Koivunen Bylund, numera domprost i Uppsala. Hon började sin prästbana i Trelleborg som församlingens finska präst på 70-talet. - Den här minnesstenen handlar om saknad. Och om längtan, sa hon innan den avtäcktes.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons