Annons

Fin skola - men helt fel bänkar

I morgon är en stor dag för Skegrie. Nya skolan tas äntligen i bruk, två nya dagisavdelningar är på gång och det är slut med undervisning i baracker och lunch i klassrummen.
Trelleborg • Publicerad 29 mars 2005
De sista förberedelserna för skolbarnens ankomst gjordes på tisdagen på Skegrie skola. Lotta Forslund klistrar klassnamn på rutan till det splitternya klassrummet. BILD: CLAES NYBERG
De sista förberedelserna för skolbarnens ankomst gjordes på tisdagen på Skegrie skola. Lotta Forslund klistrar klassnamn på rutan till det splitternya klassrummet. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
En del jobb återstår innan skolgården blir värd namnet.
En del jobb återstår innan skolgården blir värd namnet.Foto: 
Lärarinnan Suzanne Hjertstedt gläds över den nya studiehallen.
Lärarinnan Suzanne Hjertstedt gläds över den nya studiehallen.Foto: 

I takt med att byn vuxit har Skegrie skola blivit allt mer trångbodd. För fyra år sedan ställde man en paviljong på gården, senare följd av ytterligare två.

Efter ett års byggande är nu den nya skoldelen färdig att tas i bruk. Det återstår lite finslipning och materialutrustning - exempelvis ska alla klassrummen få tv och ett par datorer - men annars är det klart för 180 elever att flytta in.

Annons

De har en rad nyheter att se fram emot: studiehall, grupprum intill klasserna, ett runt mysrum, bibliotek och en stor, ljus matsal. – Det här blir jättefint, tycker lärarinnan Helene Gestsson, som på tisdagen packade upp lådor och förberedde sitt klassrum i väntan på barnen, som av praktiska skäl skickats ut på friluftsdag.

– Dels får vi en massa utrustning vi inte varit så bortskämda med, dels är det skönt att få en studiehall, förklarar Helene. Arbetssättet i dag är ofta sådant att barnen sätter sig och jobbar i grupp på olika håll.

– Vi lärare är otroligt tacksamma över att få ett arbetsrum. Tidigare har man fått sätta sig i klassrummen eller personalrummet, eller jobba hemma. Det enda negativa är att samtliga 150 skolbänkar blivit fellevererade. Det blev bord i stället.

– Barnen har önskat sig riktiga bänkar i stället för bord. Som på vår tid, ler Helene Gestsson.

– Det blir mycket mindre spring om barnen inte måste gå och hämta saker i skåpen hela tiden. Nu har de sagt att bänkarna kommer om tio dagar, så vi får väl se.

När den formella invigningen och bandklippningen sker är inte spikat, men i nästa vecka håller barnen själva sin invigning. I vilken form det sker bestäms tillsammans med skolans elevråd.

Först när gamla skolan gjorts vid, troligtvis till hösten, kan man ta de två nya förskoleavdelningarna i bruk, för totalt 40 barn. Dessutom återstår att återföra utemiljön från grusig byggarbetsplats till skolgård.

Lars Thulin

SKEGRIE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons