Annons

Filter för bättre vatten tas bort

Inom kort får fastigheter i Höllviken och Skanör-Falsterbo sina vattenfilter borttagna.
Trelleborg • Publicerad 23 februari 2007

Därmed skrivs ett av de sista kapitlen i följetongen om det dåliga dricksvattnet på Näset.

Det var i samband med den förra ombyggnaden av vattenverket i Höllviken som det uppstod problem med kalk i dricksvattnet.

Annons

Kalkflagor kom in i installationer vilket gjorde att kranar och silar i tvätt- och diskmaskiner täpptes till.

Ombyggnaden av vattenverket gjordes för att få bukt med den höga kopparhalten, men ledde alltså till andra problem.

För att få en god vattenkvalitet satte Vellinge kommun in partikelfilter i de drabbade fastigheterna.

Man avinstallerade också vattenmätarna, och fastighetsägarna behövde inte betala för det vatten som förbrukades. – Man kan se det som en kompensation för den olägenhet som fastighetsägarna drabbades av, säger Thomas Grundén, teknisk chef i Vellinge kommun.

Efter att Vellinge kommun gått med i Sydvatten förra året har problemen försvunnit och kvalitén på vattnet åter blivit god. Därför har tekniska nämnden nu beslutat att avinstallera filtren och återinsätta vattenmätarna.

Trots att Vellinge kommun gått med i Sydvatten fortsätter kommunen pumpa upp vatten i östra Höllviken, vatten som sedan pumpas ut i Östersjön.

Detta görs för att hålla grundvattennivåerna nere. För att stänga borrorna måste kommunen ha miljödomstolens godkännande och en ansökan om att sluta pumpa håller för närvarande på att författas.

Samtidigt gör Vellinge kommun en kartläggning av källarna i området, för att kontrollera ifall dessa är drabbade av fukt. Detta görs för att det inte i framtiden ska uppstå tvist om huruvida fuktskador uppkommit på grund av stängningen av borrorna.

Andreas Mårtensson

0410-545 34

andreas.martensson@allehandasyd.s

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons