Annons

Filmtema lockade i värmen

Det är svårt att fylla upp den gigantiska Centralstationen i Trelleborg. Men när Symfoniorkestern Trelleborg hade vårkonsert på lördagen var lokalen åtminstone halvfull.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2008
Tommy Juth sjöng och agerade konferencier inför den 550-hövdade publiken i Centralstationen. Bild: Tomas Nyberg
Tommy Juth sjöng och agerade konferencier inför den 550-hövdade publiken i Centralstationen. Bild: Tomas NybergFoto: 

Och det är sannerligen inte dåligt. Det betyder att 550 trelleborgare hade bänkat sig för att lyssna på orkestern, Tommy Juth, Monica Einarsson och stipendiaten Joachim Bäckström.

- Vi satte ut 400 stolar i fjor och det märkte vi var för lite, så vi satte 500 i år. Men det var sånt tryck att vi sålde 50 biljetter till. Nästa år blir vi väl 800, skrattade symfoniorkesterns ordförande Reinhard Teltscher innan konserten drog igång.

Annons

Årets tema var filmmusik och orkestern satte tonen direkt med There's no business like show business från Annie get your gun. Denna följdes upp av Bondlåten Thunderball där Tommy Juth, "Söderslätts egen James Bond" som han kallade sig, gjorde entré.

Efter Bond följde idel kända filmlåtar, Smile från Moderna tider, Mein herr från Cabaret och ledmotivet till Mission impossible, för att ta några exempel.

- Vi vill att det ska vara underhållande för publiken, med låtar de känner igen, förklarade orkesterledaren Wojtek Mileros.

Konserten dirigerades av Per Engström, som hade ett 50-tal musiker till sitt förfogande. Av dessa var några inlånade från Malmö symfoniorkester.

En av kvällen höjdpunkter var när Oscar Qvarfordts pris delades ut för första gången någonsin. Stipendiet på 25 000 kronor som ska gå till en ung lovande musiker hamnade i handen på Trelleborgssonen och operasångaren Joachim Bäckström, som till vardags studerar på Operaakademiet i Köpenhamn.

Det var en glad och hedrad Joachim Bäckström som tog emot stipendiet.

- Det känns jättebra, helt fantastiskt. Det blir ett härligt tillskott till studentkassan, sa Joachim Bäckström till TA innan utdelningen.

Joachim Bäckström, som nyss flyttat tillbaka till Trelleborg efter tio år Lund, kom direkt från en examenssjungning i Köpenhamn. När han anlände till Centralstationen kände han igen många i publiken.

- Jag ska sjunga O sole mio, så nu är det upp till bevis. Det känns lite extra nervöst, det brukar vara så i sin hemstad, sa Joachim Bäckström.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons