Annons

Filmare med Trelleborg som scen

En riktig gangsterhistoria. Det bidrar två färska trelleborgsfilmare med i årets kortfilmsfestival i Helsingborg. Och drömfortsättningen är klar. En egen långfilm.
Trelleborg • Publicerad 30 september 2004
Två blivande filmhopp från Trelleborg. På lördag ställer Jimmy Randerup och Jonathan Schezenlehner upp med en våldsam historia vid kortfilmsfestivalen i Helsingborg. BILD: TOMAS NYBERG
Två blivande filmhopp från Trelleborg. På lördag ställer Jimmy Randerup och Jonathan Schezenlehner upp med en våldsam historia vid kortfilmsfestivalen i Helsingborg. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Två struliga killar som hamnar snett redan från början i livet. En våldsam färd tar dem ända till det bittra slutet i Trelleborgs undre värld. När eftertexterna går undrar man osökt om filmarna själva är förebilder för filmens antihjältar.

Men förutom att de själva bidrar med biroller i filmen "Urchin" (rackarungar på gammalengelska) finns få likheter med verkligheten. Jimmy Randerup och Jonathan Shezenlehner har precis slutat medielinjen på Sundsgymnasiet och är ivriga att sätta historierna som rör sig i huvudena på vita duken.

Annons

På lördag tävlar de med sin kortfilm på videofilmfestivalen i Helsingborg, där vinnaren får chansen att visa upp sig på den nationella Novemberfestivalen i Trollhättan.

– Men priset är inte så viktigt. Det roliga är att visa upp det färdiga resultatet när man arbetat så mycket, säger Jonathan Shezenlehner hemma i sitt rum under en bågnande hylla med videofilmer. Filmintresset går inte att ta fel på.

– Också hela processen med att göra filmen, tillägger Jimmy Randerup. Under gymnasietiden har de spelat in flera kortfilmer men bidraget till festivalen är det hittills mest seriösa.

Sammanlagt tog den nästan fem veckor att spela in och när de satte sig vid datorn för att klippa hade de tre timmars råmaterial. Efter tre veckors intensivt blev det till slut 13 minuters film.

– Sitter man själv och klipper går det snabbare. Är man två tar det längre tid, men resultatet blir bättre. Då får man argumentera mer för sin sak, säger Jonathan Shezenlehner och ler mot sin kollega.

Till filmen, som inte har en krona i budget, lyckades de engagera massor av vänner till rollerna. Även musiken skapades av några kompisar som ville dra sitt strå till stacken.

– Det har varit lite magiskt. Alla var mycket engagerade. Till och med grannen kom och frågade hur det gick med projektet, säger Jonathan Shezenlehner. Både han och Jimmy Randerup hoppas på att kunna göra fler kortfilmer, trots att de inte längre har tillgång till skolan klipputrustning. Favoritfilmerna att göra vore de som är fyllda med rejält med action.

Förr eller senare kan någon få upp ögonen för de två filmarna och då kan det leda till ett större projekt. Drömmen är en långfilm. Och de avslöjar att ett manus till något längre redan har påbörjats.

– Vi måste bara synas lite mer. Då kan det förhoppningsvis hända något, säger Jimmy Randerup. Nu är det närmsta målet på lördag i Helsingborg.

– Tidigare har vi varit på flera filmfestivaler. Det har varit jättekul men det har alltid kliat i fingrarna.

Annons

– Man vill vara med själv. Och nu kan vi visa upp något vi gjort själva, säger Jonathan Shezenlehner.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons