Film om rå rasism visades på Grand

Filmen American History X väckte tankar och känslor hos ett hundratal nior från Köpingeskolan som på torsdagen såg filmen på Grand i Trelleborg. "Den var gripande och visar hur grov rasism kan bli", säger Jacob Pettersson..
Trelleborg • Publicerad 15 november 2007
"Jag tycker att filmen var stark", säger Jenny Kadenic, som går på Köpingeskolan. Hon såg American History X tillsammans med Hussein, Alexandra Naumovska och Jacob Pettersson. BILD: TOMAS NYBERG
"Jag tycker att filmen var stark", säger Jenny Kadenic, som går på Köpingeskolan. Hon såg American History X tillsammans med Hussein, Alexandra Naumovska och Jacob Pettersson. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Knäpptyst satt högstadieungdomarna bänkade i biofåtöljerna när de dramtiska slutscenenerna av den amerikanska filmen om två bröder i Los Angeles, som dras in i ett skinheadgäng, visades.

Filmen sågs i samband med den antirasistiska filmveckan, som avslutas under fredagen.

– Rasism av den sorten som finns i filmen finns i Sverige. Även i Trelleborg, fastän inte på samma sätt som i filmen. Däremot tror jag att det finns en del här som har rasistiska tankar, menar Alexandra Naumovska, som får medhåll av klasskamraten Jenny Kadenic:

– Jag tycker att filmen är stark. Det är andra gången jag ser den och skulle gärna se om den, säger Jenny.

Muhammed blev också omskakad när han såg American History X:

– Vi har lärt oss en del. Filmens budskap för mig är att man inte ska känna hat. Och att alla är värda lika mycket, säger han.

Jacob Pettersson tycker att filmen var stark:

– Den var gripande och visar hur grov och våldsam rasism kan bli, säger han.

Före filmvisningen föreläste Johnny Höglund, före detta nynazist, som helt har svängt och lämnat sitt rasistiska förflutna. Nu är han verksam vid Exit på Fryshuset i Stockholm, som bland annat arbetar för att hjälpa ungdomar att ta sig ur rasistiska gäng.

– Det var väldigt intressant att höra honom berätta ur sitt liv, hur han helt ändrat åsikt, från att ha varit rasist till att försöka bekämpa den, säger Alexandra Naumovska.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.