Annons

Fick körkortet felaktigt indraget

Trelleborgaren Thord Quist körde mot rött ansåg polisen och tog körkortet. Det gjorde han inte alls menade tingsrätten. Men trots att han fått rätt får han inget skadestånd för förlorad inkomst.
Trelleborg • Publicerad 24 augusti 2005

Det var i maj förra året som Thord Quist var inne i Malmö på jobb. När han skulle göra en vänstersväng på Sallerupsvägen var det flera bilar framför honom som väntade nedanför ett grönt trafikljus. Strax innan det blev rött började kön röra sig.

När Thord Quist körde hade ljuset precis slagit om och efter korsningen blev han stoppad av en civil polisbil. Poliserna tog körkortet direkt för körning mot röd signal.

Annons

Men Thord Quist hade passerat stopplinjen med framhjulen innan ljuset slog om och protesterade. Först ett och ett halvt år fick han rätt. Men inga pengar.

– Det är helt horribelt. Så lång tid och så luddiga regler, säger han.

Körkortet drogs in i två månader. Men efter flera brev till länsstyrelsen fick Thord Quist indragningen förkortad och han fick tillbaka det efter en månad eftersom han behövde det i arbetet.

Men då var redan stor skada skedd eftersom han arbetar som resande säljare och är i stort behov av sin bil.

– Dessutom har mina barn mycket aktiviteter och behöver köras, säger han. I juni 2004 väcktes åtal mot honom i Malmö tingsrätt. Men tingsrätten ogillade åtalet för misstänkt rödljuskörning efter en kontroll av polisens videoinspelning av händelsen. Anledningen var att Thord Quist delvis passerat stopplinjen och att termen "passera" var oklart formulerad i vägmärkesförordningen.

Thord Quist räknade på hur mycket han förlorat på sitt indragna körkort. Nästan 34 000 kronor blev summan, vilket han krävde i skadestånd. I måndags kom beslutet.

Han får ingen ersättning, trots att tingsrätten gav honom rätt över länsstyrelsen. Olika uppfattningar om rättsläget mellan olika myndigheter är inte skadeståndsgrundande skriver Justitekanslern i sitt beslut.

Thord Quist förbereder nu en skrivelse till regeringens trafikutskott.

– Reglerna är oklara. Och sådana trafikregler kan man inte ha. Lagstiftningen måste bättras på så att det inte blir fler sådana här fall, säger han.

Han vill dock inte driva skadeståndsanspråken vidare i domstol.

Annons

– Det skulle i och för sig vara kul. Principen är viktig. Men skulle jag förlora kan man kräva mig på rättegångskostnaderna, säger Thord Quist.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons