Annons

Fexco säger upp personal

Fexco Money Transfer i Trelleborg säger upp sjutton anställda. Samtidigt är företaget på väg mot expansion och nyanställningar.
Trelleborg • Publicerad 25 januari 2006

Trelleborgs Allehanda har tidigare berättat om att Fexco Money Transfer är på väg att expandera. Men samtidigt vill nu företaget säga upp sju fast anställda från den sista januari och ytterligare tio med tidsbegränsade anställningar i takt med att deras kontrakt löper ut i slutet av februari.

Något som vd Bertil Larsson inte velat uttala sig om på grund av pågående förhandlingar med facket.

Annons

Fexco Money Transfer är Western Unions huvudagent i Norden och har ett femtiotal anställda. Verksamheten är inriktad på betalnings- och finansiella tjänster via ombud, som exempelvis tobaksaffärer, spelbutiker och resebyråer. Enligt Bertil Larsson finns ett krav från Western Union om en automatisering på 85 procent på alla transaktioner. Det är en orsak till varslet, enligt vd:n.

– Teknikutvecklingen har accelererat. Western Union har utvecklat ett webb-baserat system som gör att ombuden själva kan sköta transaktioner på nätet. De behöver inte längre ringa eller faxa in uppgifter till oss som tidigare. Det arbetsmomentet försvinner, säger han.

Ytterligare en anledning är att de som nu sägs upp inte har rätt språklig kompetens, menar han.

– Vi bygger nu ut med tjänster och produkter som är specialiserade för invandrarmarknaden. Vi har behov av folk som behärskar andra språk, exemplevis arabiska, jugoslaviska språk och spanska, för att hålla en hög servicenivå gentemot våra kunder.

Helmuth Skinnerup, ombudsman på tjänstemannaförbundet HTF, biträder den lokala facklubben i förhandlingarna med företaget.

– Att arbetsuppgifter på ett företag försvinner är inget som vi från fackets sida har rätt att invända emot. Ett företag har rätt att reducera arbetsstyrkan om så är fallet. Däremot tittar vi på vilka som ska vara föremål för uppsägning utifrån anställningstid, kompetens och vilka som kanske kan omplaceras inom bolaget. Vi diskuterar ett antal anställda, hur många som kommer att varslas i slutändan kan jag inte säga eftersom förhandlingarna inte är klara, säger han.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons