Annons

Festligt när Gästis fyllde 200

På fredagen var det fest i byn. När Gästgivaregården fyllde 200 år var det många som ville komma och gratulera jubilaren.
Trelleborg • Publicerad 29 december 2012
”Ha den äran på 200-års dagen”, sade Helge Olsson från Kulturgruppen i Anderslöv och räckte över en CD-skiva med ett bildspel och historik kring Anderslövs gästgivaregård.
”Ha den äran på 200-års dagen”, sade Helge Olsson från Kulturgruppen i Anderslöv och räckte över en CD-skiva med ett bildspel och historik kring Anderslövs gästgivaregård.Foto: Claes Nyberg

Ägaren Arne M Olsson och hans hustru Ingrid M Olsson tog emot i entrén tillsammans med Gunni Blixen, som driver butiken i källaren.

Gästerna strömmade in redan från start och det bjöds på både bubbel, snittar och många kära återseenden.

Annons

Pensionärskören Södergökarna inledde med att sjunga skånska visor och i pauserna serverades det historiska tillbakablickar. Bland annat berättades det att när Gästgivaregården byggdes så låg det i utkanten av byn, men sedan dess har samhället växt och läget förändrats.

Sällan öppet

Paret Olsson blev förtjusta i Gästgivaregården när de passerade förbi men de fick inte någon chans att besöka det eftersom det sällan var öppet. När Gästis senare blev till salu 2008 slog de till och köpte det. En hel del renoveringar har gjorts sedan dess.

– Vi har behållit den gamla stilen och har inte sönderrenoverat stället. Men egentligen skulle hantverkarna vara här och berätta om det, jag har ju bara betalat för det, sade Arne M Olsson.

Många krögare

Gästis har haft många krögare genom åren och det har varit både upp och ner. Men nu tycks det vara upp, eller som kommundirektör Jonas Rosenkvist sade:

– En 200-åring som kvicknat till mycket på sistone.

Sedan tre år tillbaka är det Edyta Mårtensson som är krögare på Gästis.

Hon bor i Fru Alstad men flyttar snart in i ett hus intill Gästis för att ständigt kunna vara nära.

Enligt Edyta Mårtensson är det framförallt stammisar som kommer till restaurangen och många tillhör den äldre generationen.

Annons

– Jag kan allas namn och allas krämpor. Man kommer ensam, men man äter inte ensam, säger hon.

Det händer att vissa gäster ringer och berättar att de ska till tandläkaren eller liknande så att hon inte ska bli orolig om de inte dyker upp i vanlig tid.

Lisa Kron
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons