Annons

Festivalförlusten ska granskas av ekopolisen

En förlust som närmar sig en miljon kronor och en förvirrad organisation med motstridig information. Den bilden ger Gunilla Mårtensson, styrelseledamot och sponsoransvarig på Trelleborg Music Festival efter måndagens polisanmälan.
Trelleborg • Publicerad 13 augusti 2008
Turerna om Trelleborg music festival fortsätter. Bild: Gustav Wennerholm
Turerna om Trelleborg music festival fortsätter. Bild: Gustav WennerholmFoto: 

I måndags polisanmäldes Gunilla Mårtensson av Palmrocks ordförande Per Svensson i efterdyningarna av den ekonomiska katastrofen, för trolöshet mot huvudman, olaga hot och stöld. Hon hävdar att det tvärt emot är Per Svensson som fört styrelsen bakom ljuset.

- Vi står inför att försöka reda ut ekonomin, säger hon.

Annons

Hon har suttit i styrelsen för Palmrock, föreningen bakom musikfestivalen, sedan början av året. Gunilla Mårtensson berättar att festivalen växte i omfattning utan att styrelsen hade en klar bild av det.

- Vi kunde diskutera bokningar på ett möte bara för att upptäcka att band var bokade på nästa möte, säger hon. Vi hade ingen inblick och fick olika besked. Vi var inte medvetna om omfattningen på festivalen förrän i april. Den riktiga paniken började infinna sig tre veckor före festivalen.

På måndagen före festivalen, som började på fredagen, fick styrelsen reda på hur illa ställt det var med biljettförsäljningen. Diskussionen gällde om det skulle gå att få in mer pengar från sponsorerna och ifall det skulle gå att avboka band. Båda alternativen avfärdades. - Vi ville inte avboka band för det skulle bli jätteluckor i programmet och bli ännu svårare att sälja biljetter, säger Gunilla Mårtensson.

På onsdagen i festivalveckan lånade Gunilla Mårtensson och ytterligare en privatperson ut stora summor pengar till föreningen.

- Detta var på villkoret att pengarna skulle användas till att betala artister, ljud och ljus, säger hon. Men under festivalen kom jag underfund med att alla inte fått betalt. Papper som vi fick se när vi lånade ut pengarna visade att lånen plus vad som fanns på föreningens konto skulle ha räckt för att täcka kostnaderna.

Per Svenssons advokat har i telefon till den övriga styrelsen berättat att underskottet är omkring 900 000 kronor, inklusive lånen.

- Det är fruktansvärt mycket mer än vad papperna vi sett har visat, säger hon. Enligt kalkylen vi fick se före festivalen borde det inte ha kunnat bli så stort minus. Enligt kalkylen skulle det räcka att sälja drygt 1 600 biljetter för att gå runt. Efter festivalen har förvirringen fortsatt. På söndagsmorgonen upptäckte Gunilla Mårtensson, som är suppleant i styrelsen, att hon plötsligt stod som ekonomiskt ansvarig i föreningen Palmrock. Hon kallade då till ett styrelsemöte för att få reda på hur det gått till. Hennes namn togs då bort.

Den 4 augusti, alltså nio dagar efter festivalen, hade fyra av styrelsens sex ledamöter styrelsemöte. Per Svensson hade redan på måndagen efter festivalen förklarat att han bara talade med styrelsen genom sin advokat och ogiltigförklarade sedan mötet via sms.

- Vi har en del ekonomiska underlag, säger Gunilla Mårtensson. Men vi måste nu ta hjälp av kronofogden för att få ut resten.

Polisanmälan mot Gunilla Mårtensson förklarar hon med att hennes sambo, under söndagens upphetsade möte sagt till Per Svensson ungefär att han skulle få på käften om han, Per Svensson, inte var tyst och lät Gunilla Mårtensson också tala. Hon och hennes sambo har också anmälts av Per Svensson för trolöshet mot huvudman och stöld. Det handlar om kassaskåpet som fanns i festivalens entré.

Annons

- Per Svensson hade åkt tidigare och vi lastade in grejorna, bland annat skåpet, i vår bil. Sedan sms:ade och mejlade vi honom: "vi har grejorna här, ska du inte hämta dem?"

- Det enda vi kan göra nu är att försöka få in så mycket ekonomiskt underlag vi kan och sedan skicka över det vi har till ekobrottsroteln hos polisen, säger Gunilla Mårtensson. Vi har försökt få insyn i ekonomin men nu måste vi ta en annan väg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons