Annons

Festen för bokälskare är igång

Deckare av Håkan Nesser i en trave, vinlexikon i en stapel några steg därifrån och på en av pallarna en hög med barnböcker. Kommersen drog igång i Kulturhuset i Trelleborg i går. Det myllrade av bokslukare bland de femtusen böckerna.
Trelleborg • Publicerad 23 februari 2006
Det bläddrades i böckerna. Romaner, böcker om arkitektur, hälsotips...
Det bläddrades i böckerna. Romaner, böcker om arkitektur, hälsotips...Foto: 
Gunnar och Anita Bondesson från Höllviken gjorde en utflykt till Trelleborg och köpte en bok om schack.
Gunnar och Anita Bondesson från Höllviken gjorde en utflykt till Trelleborg och köpte en bok om schack.Foto: 
Ett myller av bokköpare i den gamla pingstkyrkan.
Ett myller av bokköpare i den gamla pingstkyrkan.Foto: 
De röda korgarna fylldes snabbt.
De röda korgarna fylldes snabbt.Foto: 

Mitt i myllret stod Britt Andersson. Med en bunt böcker i famnen var hon på väg mot en av pallarna, som var fullastad med volymer som säljs till reducerat pris. Hon brukar gå på den årliga rean under sportlovet.

– Själv har jag köpt en bok om akvarellmålning. Kanske jag börjar måla. till mitt barnbarn, som heter Fenix Patiké-Andersson, har jag hittat en bok om grävmaskiner och traktorer, visade hon upp och sken upp med ett leende.

Annons

Det var den 38:e bokrean hos Södersslätts bok och papper. Och Anders Löfberg, bokhandelschef, har varit med på alla. Årets upplaga tog sin början vid tolvslaget natten till torsdagen.

– Hittills har det kommit en hel del kunder, kanske inte lika många som det brukar. Men visst var det fullt här när rean öppnade i natt. Ungefär 200 personer kom när vi öppnade dörrarna. Positivt är att det var många ungdomar i kön, sammanfattar Löfberg.

Förutom det drygt 1 000 böcker som finns i det ordinarie sortimentet har Löfberg och hans medhjälpare letat fram ytterligare 4 000 volymer ur gömmorna, sådant som sålts på rean under tidigare år.

Far och dotter, Gert Ronner som kom i sällskap med Rebecka Åstrand, kom till den litterära köpfesten strax före lunch.

Det dröjde inte länge förrän de båda fyllt den röda varukorgen med såväl deckare som barnböcker. Rebecka fann snabbt några barnböcker och Gert plockade ihop några opus av bestseller-författaren Daniel Steele.

– Jag jobbar som latbilschaufför och det händer att jag läser en del när jag är ute och far på vägarna. Desto mer läser jag när jag är ledig och är hemma, berättar han.

Pulsen var hög från tidig förmiddag en bra bit in på eftermiddagen under realisationens första dag. Strömmen av kunder höll på under flera timmar. Kunderna botaniserade bland alla möjliga böcker, alltfrån dokusåpa-tjejen Carolina Gynnings självbiografiska skrift till heminredningsböcker.

– Det är svårt att säga exakt vad som är populärast, men visst är det så att facklitteratur är populärast, säger Anders Löfberg.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons