Fest efter gripandet av Saddam Hussein

Glädjen går inte att ta miste på hemma hos Alan Nerway och hans fru Nazdar på Hallasvängen i Trelleborg. Beskedet om att Saddam Hussein har gripits fick honom att jubla av glädje.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2003
Alan Nerway. BILD: TOMAS NYBERG
Alan Nerway. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

- Jag kan knappt tro att det är sant! Det är som om en dröm gått i uppfyllelse, säger kurdiske Alan Nerway, som kommer från de kurdiska delarna av Irak. På måndagen tog han ledigt från pizzerian Monaco där han jobbar - för att festa, umgås med familjen och fira gripandet av Saddam Hussein. - Det är helt ofattbart. Inte visste vi att det skulle gå så snabbt innan man hittade Saddam, säger han. Nyheten mottog Alan Nerway med ett jubel när den nådde honom i söndags, strax efter klockan 11 på förmiddagen. - Först grät jag. Sedan festade jag med familjen, släktingar och vänner. Det här har jag längtat efter länge, säger Alan Nerway, som flydde från förtryckets Irak till Sverige 1990. - Jag blev förföljd under tiden jag höll på att utbilda mig till idrottslärare vid universitetet i Bagdad. Jag vet vad det innebär att utsättas för hot från regimen. Miljontals människor har levt i ovisshet ända fram till i söndags då det blev känt att Saddam tillfångatagits. Han var värre än Hitler. Nu kan vi pusta ut, berättar han. Sedan gripandet har telefonen gått varm hemma hos familje Nerway. Alan har pratat med sina svärföräldrar i staden Dohok, i norra Irak, där han kommer ifrån. - De är glada att det är över, att det är slut på förtrycket. Nu hoppas jag att Irak kan byggas upp på nytt, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.