Annons

Femtio år av nostalgi

Hemstaden har alltid en särskild plats i hjärtat. 70 före detta trelleborgare bildade till och med en förening för att ro om sin hemlängtan.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2005
Mats Hellberg, kassör i föreningen Trelleborgare i Stockholm, vill locka unga medlemmar. Bild: Sofia Bergström
Mats Hellberg, kassör i föreningen Trelleborgare i Stockholm, vill locka unga medlemmar. Bild: Sofia BergströmFoto: 

I snart 50 år har nostalgiska trelleborgare samlats för att äta gåsamiddag och prata om gamla tider. För de flesta var det väldigt länge sedan de bodde i Trelleborg. Men mycket tid läggs ändå ner på hemorten.

– Det är enbart en nostalgiförening som träffas och minns, säger Mats Hellgren, kassör i föreningen Trelleborgare i Stockholm.

Annons

Han flyttade upp till Stockholm på 70-talet och har varit med i föreningen praktiskt taget sedan dess.

– Det var en gammal klasskompis till mig som drog med mig till föreningen. Han hade också flyttat upp och ville ha med mig. Det är ett kul sätt att hålla kontakten med andra trelleborgare, säger han.

I dag har föreningen dryga 70 medlemmar. Mats Hellberg börjar dock bli orolig över framtiden. Medelåldern är hög och verkar inte bli yngre. Ett visst arbete för att få föreningen att överleva har därför börjat.

– Genom nätet har jag hittat trelleborgare som jag har kontaktat. Och ett visst intresse har jag mött, säger han.

Inom gruppen finns det dock ett väldigt intresse för hemorten.

– Vi har en del Allehandaprenumeranter bland oss. De är väldigt intresserade av att få reda på vad som händer, säger han.

Själv tittar han i föreningen Gamla Trelleborgs årsbok varje år. Han har också besökt Trelleborg ofta.

– Min mamma bodde i Trelleborg och jag hälsade på henne regelbundet. Hon gick dock bort 2003. Nu blir det därför inte lika ofta.

Nu planerar de nya besök på museer och gåsamiddag. De har också haft föreläsare som Gerk Fehling, son till stadsarkiteken Erik Fehling som ritade Badhuset i Trelleborg.

I dag är Mats Hellberg rotad i Stockholm där han jobbar på Sveriges chefsorganisation Ledarna. Trelleborg kommer dock alltid vara något visst med.

Annons

– Det är svårt att förklara. Men att besöka Trelleborg ger alltid en väldigt trevlig känsla av hemma. Trygghet antar jag, säger han.

Sofia Bergström

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons