Feminister får tumme ner

Onödigt, omöjligt och omständligt. Kvinnliga politiker i Trelleborg är inte imponerade över den nya feministiska rörelsen som presenterades i går.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2005

– Ett feministparti har nog en framtid. Men det är bättre att arbeta med dessa frågor inom partierna, menar Inger Hansson (m), kommunfullmäktiges vice ordförande i Trelleborg.

I går presenterade Gudrun Schyman en ny feministisk rörelse. De kvinnliga politiker som Allehanda har talat med är inte imponerade.

– Det behövs inte eftersom det redan finns feministiska partier, säger Mia Engström från Ungdomsberedningen och Ung vänster i Malmö.

Hon tror att det blir svårt för ett feministparti att ena de olika feministiska inriktningarna eftersom de har så vitt skilda uppfattningar.

– Risken är att det blir mer debatt om vad feminism är än hur man ska bedriva arbetet, menar hon.

Hon tror dock att partiet kan ha en viss framgång – till en början.

Inger Hansson anser att det finns andra frågor som är långt mer viktigare än jämställdhet. Att bilda ett parti enbart för den frågan är onödigt. Däremot ser hon stora fördelar med att kvinnliga politiker samarbetar över partigränserna. I höstas bildades en mindre tvärpolitisk kvinnogrupp som arbetade med en demokratiutredning kommunen var remissorgan för. Resultatet blev väldigt positivt och Inger Hansson ser gärna att gruppen fortsätter att jobba tillsammans.

– Det finns många frågor vi skulle kunna ta upp ur en kvinnlig synvinkel. När kvinnor jobbar tillsammans går det ofta väldigt smidigt eftersom vi är mer intresserade av att hitta lösningar än att tävla, säger hon. Lena Näslund (s) ordförande för S-kvinnor i Trelleborg, ser den nybildade feministrörelsen både som ett möjligt hot och draghjälp.

– Det finns en risk att s och v tappar väljare vilket resulterar i en borgerlig regering. Men detta kan också leda till att de olika kvinnogrupperna som finns får större gehör för jämställdhetsfrågor, menar hon.

Kommunfullmäktigeledamoten Vera Pedersen (v), tror dock inte att v riskerar att förlora röster.

– Det verkar mest handla om ett gäng föredettingar, säger hon.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.