Annons

Femåringar intog gatorna

På onsdagen var det dags för den årliga femårsparaden i Trelleborg. Gatorna och Stadsparken fylldes av femåringar utklädda till katter och fjärrkontroller. Det är nämligen det årets bok handlar om.
Trelleborg • Publicerad 20 maj 2009
Många tågade i den årliga femårsparaden i Trelleborg. Foto: Claes Nyberg
Många tågade i den årliga femårsparaden i Trelleborg. Foto: Claes NybergFoto: 

Varje år väljer kommunens barnbibliotekarier tillsammans med förskolelärarna ut en bok som femåringarna ska jobba med under läsåret. I år har det varit Snurran och fjärrkontrollen, skriven av Eva Bergström.

– Den handlar om en katt och en fjärrkontroll. Katten busar med fjärrkontrollen, berättar Kajsa Hansson som dagen till ära har klätt ut sig till just fjärrkontroll.

Annons

Hon och förskolekompisarna Valentina Cato och Moa Larsson som är utklädda till samma sak förklarar hur de har fixat sina kostymer genom att måla och klistra.

I paraden som består av ungefär 400 femåringar syns också många katter. De har målade nosar och morrhår och kreativa lösningar på både svansar och öron. I vimlet hittas även några tv-apparater.

– Jag ville vara en tv för att det skulle vara skönt när det är så varmt ute, förklarar Sammi Stolt Lindberg.

Han har en svartmålad papplåda som täcker hela överkroppen hängandes på axlarna. På framsidan har knappar ritats och en bild av en figur ur barnprogrammet Bolibompa är fastklistrad.

Tåget gick genom hela stan in i Stadsparken där Lasse Svensson agerade underhållare och allsångsledare. Under läsåret har barnen nämligen också övat in sånger på temat katter. Sångerna är välkända melodier med nya texter av Lasse Svensson.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons