Fem rätter från skogen och havet
- Jag blev riktigt överraskad när jag hörde att det finns någon här i området som levererar sånt här, fyller Wille Jonsson, sous-chef i.
Båda antog utmaningen att laga en fem-rättersmeny och utgå från delar av Roland Rittmans sortiment av vilda växter.
- De flesta tänker nog - kan man äta ogräs? Men när de får in det tycker alla att det är jättegott. Många är bättre på att prova på nya smaker när de är utomlands än hemma i Sverige, säger Wille Jonsson.
Enligt de båda kockarna är vilda växter eftertraktat i restaurangkök.
- Men ofta måste man beställa långt innan och från leverantörer långt bort. Växterna förlorar sin färskhet, säger Magnus Månsson.
- Därför är det inte så ofta man använder sånt här.
Magnus Månsson valde, efter noggrant provsmakande, ut vattenkrasse, portlak, backlök, sandlök, spansk körvel, marviol, lavendel och tusensköna till den femrättersmeny han och Wille Jonsson komponerar.
Merparten av växterna var nya smakupplevelser för de båda.
- Det är kul att få folk att fundera på vad det är som de fått in. Jag skulle säga att det är den stora charmen med de här grejerna. Och så smakerna förstås, säger Magnus Månsson.
Ola Isaksson