Fem lärare på två år

Föräldrar till elever en klass på Centralskolan är oroade över sina barn. Lärarna har kommit och gått i klassen sedan de började skolan med oordning och inlärningssvårigheter som följd.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2007
Anders Hansson och Peter Jensen kräver att skolledningen finner en permanent lösning för deras barns lärare. Bild: Anette Sjöstrand
Anders Hansson och Peter Jensen kräver att skolledningen finner en permanent lösning för deras barns lärare. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

– Ledningen måste sluta misshandla denna klass! Låt dem få lugn och ro, annars tar jag mitt barn härifrån, säger Anders Hansson.

Han har en son i andra klass på Centralskolan och har kämpat i snart två år för att den eviga läraromsättningen ska upphöra. Från start till nu har barnen fått lära känna fem lärare som kommit och gått.

– Alla har varit bra lärare med glöd och kompetens. Det är inget snack om det. Men att hela tiden byta lärare har barnen mått dåligt av, säger Anders Hansson.

– I början märkte vi att barnen var motiverade och tyckte om att gå i skolan, säger Peter Jensen som har en dotter i samma klass.

– Men när lärare kommer och går blir det oro i klassen. Det gör att klassen blir lite bråkig och till slut får elever inlärningssvårigheter. Där har vi varit flera gånger, säger Anders Hansson.

Anledningen till alla byten beror bland annat på sjukskrivningar med olika vikarier som lösning. Flera föräldrar har upprepade gånger medverkat i klassrummen för att få ordning. Flera gånger ha de också tryckt på hos rektor och områdeschef för att få en permanent lösning – utan resultat. Nu har klassen en vikarie som både elever och föräldrar är nöjda med. Men det är osäkert om hon blir kvar.

– Det är verkligen tråkigt att det blivit på detta sättet. Men det beror på saker som inte går att råda över. Folk blir sjuka, tar ut tjänstledighet och så vidare. Men det är otur att en och samma klass har råkat ut för flera lärarbyten, säger Åsa Pålsson, rektor på Centralskolan.

Hur det blir med den senaste vikarien kan Åsa Pålsson inte svara på. Flera lärartjänster kommer dras in när Trelleborgs skolor måste anpassa sig till det sjunkande elevantalet. Det handlar om 35 tjänster i hela kommunen som ska försvinna.

– Vi har en speciell situation nu beroende på elevminskningen, säger områdeschef Ann Heide-Spjut. Därför måste vi stuva om och pussla ihop. Eftersom vi inte vill säga upp folk ser det mörkare ut för de visstidsanställda. Jag håller med om att det har blivit väldigt olyckligt för denna klass. Och vi försöker hitta en permanent lösning.

– Det svaret är vi inte nöjda med. Nu går vi vidare med detta, svarar Anders Hansson.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.