Annons

Fem hundar och en förare

Om två veckor åker Lottie Hansson till Vallhunds-SM med fem hundar. Hon är den första som kvalat in med så många hundar till samma mästerskap. Och hon har gjort det på drygt en månad.
Trelleborg • Publicerad 22 september 2007
Lottie Hansson tränar sina border collies varje dag. Men så är hon också den förste som kommer till ett SM som förare av fem olika hundar.Bild: Tomas Nyberg
Lottie Hansson tränar sina border collies varje dag. Men så är hon också den förste som kommer till ett SM som förare av fem olika hundar.Bild: Tomas NybergFoto: 

Hon har arbetat med vallhundar länge och lägger ner all sin lediga tid på dem, Hugo nio och ett halvt år, Oskar fem och ett halvt, Ulli fyra och ett halvt, Pat drygt tre år och minstingen Tess drygt två och ett halvt år.

Dessutom har hon två unghundar som inte nått samma nivå.

Annons

– Det tar bortåt fem timmar varje dag, säger Lottie Hansson. Hundarna ska både fystränas och arbeta.

Egentligen skulle hon ha åkt till Skottland med sina hundar i somras, men så kom mul- och klövsjukan emellan. I stället satsade hon på att komma med till SM. Normalt samlar en förare poäng under ett helt år men när Lottie Hansson satsade på en ny SM-start var det bara drygt en månad kvar.

– Inför den sista tävlingen var Hugo och Oskar redan klara, förklarar hon. Då strök jag de två och i stället kvalade Ulli, Pat och Tess in. Både Hugo och Ulli har meriterande segrar i Storbritannien sedan tidigare.

– Ulli och Tess köpte jag för ingen ville ha dem, säger Lottie Hansson.

Till SM har 70 hundar kvalat in. Där ska hunden hämta en fårflock från vänster och sedan en från höger, flera hundra meter bort. De ska sedan drivas in mot föraren och fem märkta får ska skiljas ut från resten av flocken och drivas in i en fålla. Allt detta ska ske på tid.

På en vanlig tävling är det lite enklare. Då ska fem får hämtas och drivas in mot föraren innan två märkta får skiljs från.

När hon inte tränar sina egna hundar jobbar Lottie Hansson heltid som sjuksköterska eller har kurser för andra vallhundsägare ute i Maglarp där hon bor.

SM går i tre dagar, den 5– 7 oktober, utanför Åseda. Därefter bär det iväg till Skottland med alla sju hundarna.

– Då ska vi tävla varje dag i två veckor, berättar Lottie Hansson.

Christer Hansson

Annons

0410-545 42

christer.hansson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons