Annons

Fem friluftsbad för framtidens fritid

Hoppet finns om sommaren. Mitt i november beslutar tekniska nämnden om en plan för att höja nivån på kommunens badplatser.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2012
Vid Beddingestrand vill kommunen satsa på en brygga i samarbete med föreningen Beddingebryggan.
Vid Beddingestrand vill kommunen satsa på en brygga i samarbete med föreningen Beddingebryggan.Foto: Tomas Nyberg, arkiv

– Jag vill dela upp Trelleborgs stränder i tre olika kategorier, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden. Nu har vi beslutat om vilka mål vi har för de fem stränder som jag vill kalla badplatser.

Det handlar om Skåre skansar, Dalabadet, Nybostrand-Karinbadet, Beddingestrand/Pärlan samt Skateholm. För dem finns det långsiktiga mål som syftar till att höja standarden rejält.

Annons

– De här fem badplatserna ska ha vattentoalett, det ska finnas parkeringsplatser och busshållplats i närheten, säger Eric Samuelson. De ska ha en bra tillgänglighet och det ska vara städat.

Den andra kategorin av stränder vill Eric Samuelson benämna badstränder. Även där vill tekniska nämnden satsa på bättre underhåll och mer faciliteter.

– Det handlar om stränder där framför allt de som är närboende går ner och badar, säger han. Där kanske man inte behöver anordna p-platser eller vattentoaletter. Det kan räcka med en bajamaja.

Den tredje kategorin är övriga stränder.

– Även på de stränderna planerar vi att höja nivån på vad vi ska göra, säger Eric Samuelson.

Vad som ska ske rent konkret på de stränderna och badstränderna för närboende är ännu inte klart. Men tekniska förvaltningen har fått i uppdrag att ta fram en plan även för dem till 1 mars 2013

Dock handlar det också om pengar. För närvarande satsas cirka en halv miljon kronor på stränderna. Tekniska nämnden vill öka den summan till en och en halv miljon kronor.

– Vi får begära mer pengar till det, säger Eric Samuelson. Jag menar dock att det är bra affär för kommunen att satsa på stränderna.

Eric Samuelson exemplifierar med ett räkneexempel.

– Om man bara kan få 20 personer att flytta till Trelleborg på grund av de fina stränderna så har man tjänat in den extra miljon som satsningen kostar, säger han.

Vid Beddingestrand/Pärlan siktar man på en brygga tillsammans med föreningen Beddingebryggan.

Madeleine Gripsten
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons