Annons

Fem års slit blev kulturmuseum och byahus

Trelleborg • Publicerad 10 juni 2007
Museichef Ingela Jacobsson bjöds in till Fru Alstad för att inviga det nya kulturhuset. Anneli Fyrh-Malmquist hjälper till med bandet. Bild: Claes Nyberg
Museichef Ingela Jacobsson bjöds in till Fru Alstad för att inviga det nya kulturhuset. Anneli Fyrh-Malmquist hjälper till med bandet. Bild: Claes NybergFoto: 

– Allt har gått över förväntan. Det är otroligt. I fem år har vi drömt om denna dagen, säger Anneli Fyrh-Malmquist.

Hon pustar ut av både sommarvärme och utmattning. Det har varit en intensiv vår för henne och de övriga i Fru Alstads kulturförening. Trelleborgs 750-årsjubileum sporrade dem att bli klara med sitt byahus. Och i lördags blev det äntligen verklighet.

Annons

Huset kommer att fungera både som museum, där hembygdsforskaren Olof Christofferssons samlingar ställs ut, och som byahus för Fru Alstadsborna. Under sommaren kommer museet att vara öppet varje söndag mellan klockan 13 och 16 för alla som är intresserade av Olof Christofferssons samlingar.

– Inträdet kommer att vara gratis och ambitionen är att det ska finnas fika till självkostnadspris, säger Anneli Fyhr-Malmquist.

Samarbetet med museichefen Ingela Jacobsson har varit intensiv under senvåren och hon bjöds därför in att inviga huset. Under dagen ordnades det på olika festligheter, barbershopbandet Kennex uppträdde och tårta serverades.

– På kvällen kommer vi att samlas endast familjerna i byn. Vi har jobbat så hårt med detta och sammanhållningen har blivit otrolig. Det har varit som det alltid är med renovering av gamla hus. "Vi ska bara måla om." säger man. Sedan upptäcker man fukt i golvet och så bestämmer man sig för att börja från början i stället, säger Anneli Fyhr-Malmquist.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons