Annons

Felplacerad säng dyr historia

Felparkerade sängar kan bli en dyr historia för Region Skåne och Trelleborgs lasarett. I veckan dömde kammarrätten Region Skåne till 30 000 i böter för en säng som stod ute i en korridor.
Trelleborg • Publicerad 19 februari 2004

I mars förra året genomförde Arbetsmiljöverket en stor inspektion av hur reglerna för placering av sängar efterlevs. Av 51 undersökta avdelningar i Skåne fann man tre som bröt mot korridorsförbudet. En av dem fanns på Trelleborgs lasarett. Arbetsmiljöverket anmälde fallet till länsrätten som utdömde böter. Region Skåne överklagade beslutet till kammarrätten eftersom de menar att det var för hårt. - Vi tycker att de borde tagit hänsyn till att det för tillfället inte låg någon patient i sängen och att den skulle flyttas senare under dagen, säger Ulf Jacobsson, jurist på Region Skåne. Han menar att patienten i sängen bara var inne på observation samt att patienten ändå var uppe på benen och inte krävde någon personalinsats. Kammarrättens beslut att gå på länsrättens linje kommer nu överklagas till regeringsrätten. - Det här är en principfråga om vilket utrymme det finns för jämkning för vår del, säger Ulf Jacobsson. Det är inte första gången Trelleborg slarvar med placeringen av sängar. Sedan slutet av 2002 har 15 fall anmälts, där vite utdömts för alla sängar tillsammans. Om böter utgått från varje säng hade vitet blivit 450 000 kronor istället för 30 000 kronor. Nu har reglerna blivit hårdare. - Tidigare samlade vi alla fall i en anmälning. Nu tar vi var säng för sig. Det blir mer kännbart, säger Lars Liljekvist, inspektör på Arbetsmiljöverket. Reglerna om placering av sängar har kommit till för att underlätta sjukvårdspersonalens arbete och för att hindra sjukhus från överbeläggningar. Bland annat måste det finnas 80 centimeters av arbetsutrymme längs sängens långsidor. Enligt Lars Liljekvist kommer man fortsätta med stickprovskontroller men han hoppas också att personal och skyddsombud hör av sig om det upptäcker att reglerna inte efterföljs. Sjukhuschefen på Trelleborgs lasarett, Fredrik Fexner, säger att man gör sitt bästa för att undvika överträdelser. - Men man måste också ta hänsyn till det tryck vi har på verksamheten, kommenterar han. Lars Liljekvist tycker också att Trelleborgs lasarett blivit bättre på att placera sängarna på rätt sätt efter ombyggnaden. - Fallen är mer sällsynta nu i det nya sjukhuset. Text: Kristofer Naess

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons