Annons

Felaktiga rykten om Estlandslinje

Nej, rederiet DFDS planerar inte för en ny färjelinje mellan Trelleborg och Estland, som basunerats ut i tv. Men det behöver inte dröja länge innan Trelleborg öppnar kommunikationer med Baltikum.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2003

I Sveriges Television uppgavs i måndags att DFDS, vars passagerartrafikavdelning Seaways öppnat en Polenlinje med mellanlandning i Trelleborg, var på väg att etablera även en linje mellan Trelleborg och Estland. Helt klart en nyhet - också för DFDS Seaways svenska huvudkontor i Göteborg. - Vårt systerbolag på fraktsidan, Tor Line, har en fraktlinje mellan Karlshamn och Klaipeda, och det är kanske de som hyser de här planerna, kommenterar Bo Jacobsson, VD för DFDS Sverige. DFDS Seaways har inga planer på en passagerarbärande linje mellan Baltikum och någon hamn i Sydskåne. Men idén är inte helt dödfödd, tycker Bo Jacobsson: - Baltikum är ett intressant område att starta något på, och det var inte för inte vi startade Trelleborg-Gdansk. Baltikum finns med i strategin, utan att det för den skull finns några klara beslut på att något ska ske. Men det ska finnas förutsättningar ur både passagerar- och fraktsynpunkt om det ska vara intressant. Rederiet är mycket nöjda med satsningen på Trelleborg-Gdansk, som har höga bokningsnivåer ända fram till sommaren. - Utvecklingen är väldigt glädjande på Gdansk, menar Bo Jacobsson. Den svenska sidan levererar vad vi lovat våra aktieägare, men mest överraskande är kanske att den danska sidan levererar mer än så. Trelleborgs hamnchef Leif Borgemark är också förvånad över ryktena om en Estlandslinje. - Jag borde känna till det om det fanns sådana planer, säger han. Det handlar nog om någon form av missförstånd. - Vi tittar tillsammans med rederier på de östra delarna av Östersjön, men det är kanske inte först och främst Estland man har i tankarna. Det finns betydligt närmare hamnar som är intressantare. En baltisk färjelinje med bas i Trelleborg är långt ifrån någon utopi, enligt Borgemark - även om inget är på gång i dagsläget. - Det kan sannolikt komma inom något års tid, bedömer hamnchefen. Vi får snart tio nya EU-medlemmar, och det resulterar sannolikt i utökad handel och därmed ökad trafik. Med de flödena vi har idag kan det finnas utrymme för ytterligare linjer. Mysteriet med Estlandslinjen får sin förklaring hos Nicolai Kock, chef för Karlshamnskontoret på Tor Line, DFDS fraktinriktade avdelning. - Nej, det är helt fel, kommenterar han. Jag pratade med en journalist om vår nya linje från Trelleborg till Gdansk som startades i oktober, och journalisten måste ha missuppfattat mig. Vi jobbar på för fullt med vår linje till Polen, och har inga planer på en Estlandslinje.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons