Annons

Felaktiga hyresnivåer ska granskas

"Hyrorna i Trelleborg ligger väldigt mycket fel, både uppåt och neråt." Det säger Mats Rönnqvist, Hyresgästföreningens förhandlare i Trelleborg. Därför drar de nu igång en hyresöversyn där de boende själva ska värdera sitt bostadsområde.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2009

TRELLEBORG. Genomgången gäller hyrorna i kommunala bostadsbolaget Trelleborgshems bostäder. Målet är att hyrorna ska harmonisera med varandra, och sedan bli vägledande för de privata värdarnas hyresnivåer.

– Vi har aldrig gjort en sådan här hyresöversyn i Trelleborg förut, men vi vet att det ligger mycket fel, säger Mats Rönnqvist.

Annons

Till exempel är hyrorna i nyproducerade bostäder alldeles för höga, menar han. Och tillägger snabbt att det kanske inte Trelleborgshem håller med om. Samtidigt finns det också bostäder med för låga hyror i Trelleborg.

Hyrorna i Trelleborgshems bostäder ska först jämföras med varandra, sedan ska de boende själva få värdera och sätta betyg på sina respektive bostadsområden. Hyresgästernas värdering kommer sedan att avspegla sig i hyresnivåerna.

Kan det bli som i Malmö där hyrorna är högre i centrala delar av stan?

– Det har jag ingen uppfattning om än, men jag kan tänka mig att det blir så. Men det är hyresgästernas värdering som styr. Vad som kommer ut av det här står skrivet i stjärnorna.

Nu ska hyresgästföreningen och Trelleborgshem träffas för att komma överens om hur enkäten och hyresöversynen ska gå till. Senare under hösten ska enkäten gå ut till hyresgästerna. Även Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, deltar i hyresöversynen.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons