Annons

Fel vård efter oro för svininfluensa

Rädslan för att sprida svininfluensa på lasarettet i Trelleborg gjorde att en svårt sjuk kvinna fick otillräcklig vård. Nu riktar Socialstyrelsen kritik mot sjukhuset.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2010

En 74-årig kvinna kan ha fått men för livet efter att hon blev svårt sjuk i en hjärnhinneinflammation i slutet av september i fjor. Kvinnan kom i ambulans till lasarettets akutmottagning och vid en första bedömning fanns misstankar om att hon hade drabbats av svininfluensa.

När kvinnan blev inlagd på en medicinavdelning isolerades hon eftersom man var rädd för att föra en eventuell smitta vidare. Trots att hon därefter blev sämre och sämre flyttades kvinnan inte till övervakningsavdelningen utan den läkare som hade jour ville att man skulle vänta in provsvaren på svininfluensa. Först efter ett och ett halvt dygn, då kvinnan var medvetslös, flyttades hon till övervakningsavdelningen. Då hade man konstaterat att hon inte led av svininfluensa. Dagen därpå drabbades hon av kramper och prover togs som visade att hon hade hjärnhinneinflammation. Hon fördes då i ambulans till infektionskliniken vid Umas där hon låg nersövd under flera veckor. Under tiden kastades de anhöriga mellan hopp och förtvivlan.

Annons

– Svaren vi fick var att det var stabilt men kritiskt. Det var fruktansvärt för oss som familj, berättar maken Eric som är upprörd över det omhändertagande hans hustru fick på Trelleborgs lasarett.

– Det var rent för mycket tal om svininfluensa, säger han.

I dag bor hustrun på ett korttidsboende. Hon är rullstolsbunden, har ibland svårt att uttrycka sig och blandar ihop saker. Eric hoppas fortfarande att hon kommer att kunna bo hemma igen, men befarar att det aldrig blir så. Även om det aldrig går att veta vilken skillnad det hade gjort om hustrun fått rätt vård direkt är Eric bitter på de läkare som träffade hustrun.

– Hade hon blivit dement eller så hade man accepterat det på ett annat sätt. Men när det handlar om att någon gjort fel, då blir man så frustrerad, säger han.

Han tycker inte att socialstyrelsens kritik är tillräcklig.

– Läkarna borde konfronteras med patienten och se vad de har ställt till med, säger han.

Enligt Socialstyrelsens bedömning var skälet till att kvinnan inte fick tillräcklig vård att man hade misstankar om svininfluensa men att åtgärder för att hindra smittspridning inte får innebära att en patient inte får rätt vård i rätt tid.

Peter Jerntorp, verksamhetschef på Trelleborgs lasarett, uppger att man efter händelsen bland annat tagit fram tydligare riktlinjer för vilka patienter som ska vårdas på övervakningsavdelningen. Man har även haft utbildning kring infektioner som kan vara svåra att upptäcka och ska införa en särskild metod för att bedöma de svårast sjuka patienterna.

Hade en annan vård gjort skillnad för kvinnan?

– Det hade ju definitivt kunnat förkorta vårdtiden. Slutresultatet vet vi inget om ännu, säger Peter Jerntorp.

Martin Strandberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons