Annons

Fehmarnbron hotar inte Trelleborgs färjetrafik

Tysklands regering vill har en fast förbindelse över Fehmarn bält. Hamnchefen Leif Borgemark ser inte den som ett hot mot färjetrafiken mellan Trelleborg och Tyskland.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2003

Tysklands regering aviserar att den vill ha en fast förbindelse över Fehmarn bält. Det står klart sedan Manfred Stolpe, Tysklands trafikminister, bekräftar att man strävar starkt efter en bro mellan Tyskland och Danmark, enligt danska dagstidningen Berlingske tidene. Senast 2023 ska den vara färdigbyggd. Leif Borgemark, hamnchef i Trelleborg, är dock inte oroad över att Tyskland för första gången uttryckt en tydlig åsikt i frågan, tidigare har företrädare för landet varit mer svävande när det gäller en bro. - Förr eller senare blir det en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland. Det är ofrånkomligt. Men jag tror definitivt inte att detta hotar trafiken mellan Trelleborg och Tyskland. Det är inte antingen Fehmarn bält eller Trelleborg. Snarare är det både Fehmarn och Trelleborg som gäller, säger Borgemark, som menar att beskedet från den tyske trafikministern motiverar att man vill skjuta projektet på framtiden. - Det vi ser fram emot för Trelleborgs del är att gamla Königslinjen får nytt liv. Det blir 2003 då Sassnitz länkas till motorvägen A20, vilket innebär att vår förbindelse med Tyskland och därmed övriga Europa blir ännu starkare, fortsätter han. I dag finns endast färjeförbindelsen mellan Rödby-Puttgarden, men de bägge ländernas regeringar har i flera år diskuterat visionen att stärka kommunikationen mellan Norden och Centraleuropa genom att bygga en bro. Danmark har tidigare gjort gällande att man arbetar för en fast förbindelse mellan länderna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons