Annons

Favorit i repris när naturbok ges ut

Naturälskaren Berndt Fribings lokalt bästsäljande bok Från kust till backland ges ut i nytryck. "Böcker blir lätt föråldrade, men det här verket har definitivt inte mist sitt värde", säger bokhandlaren Anders Löfberg som står bakom utgivningen.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2007
Kvartetten som har arbetat med återutgivningen av Från kust till backland, från vänster Peter Kronström, Anders Löfberg, Berndt Fribing och Johnny Carlsson. BILD: MALIN PALM
Kvartetten som har arbetat med återutgivningen av Från kust till backland, från vänster Peter Kronström, Anders Löfberg, Berndt Fribing och Johnny Carlsson. BILD: MALIN PALMFoto: 

Sex år har gått sedan Berndt Fribings odyssé på Söderslätt, Från kust till backland, publicerades. Boken utgörs av Fribings fotografier och forskning kring landskapen i Trelleborg och ute på Söderslätt.

På måndagen landade en ny upplaga av det efterfrågade verket på bokhandelsdisken.

Annons

– Jag är glad över att boken kommer ut i nytryck. Förhoppningen är att den ska bli ett viktigt hjälpmedel för lärare och elever i hembygdsundervisningen, eftersom den visar landskapen i Trelleborg och på Söderslätt, säger Johnny Carlsson, uppvuxen på Åhus vid Gislövs strandmark, verksam på miljöförvaltningen och även före detta elev till bokens författare, pensionerade biologi- och geografiläraren Berndt Fribing.

– Boken ser ungefär ut som när den kom ut första gången. I stället för att möblera om bland ord och bild har jag försett nytrycket med ett förord där det som har hänt sedan 2001 finns med, förklarar Berndt Fribing, som i bild och text skildrar natur och kultur i Trelleborg och Söderslätt i boken.

– Läsarna slänger sig inte över den för textens skull direkt. Det är nog fotografierna som lockar mest, tror Fribing, som cyklat omkring på slätten. Peter Kronström har svarat för redigeringen av den nya editionen.

Trelleborgs kommun köper en tredjedel av den samlade upplagan som är 1 500 exemplar med en bibliofilupplaga, bestående av 100 stycken böcker.

Naturen har sin gång. Och visst har det hänt en del sedan Från kust till backland kom ut 2001.

Den återskapade Näsbyholmssjön har lagts till i texten och det nämns att Nils Holgersson-gården brunnit ned.

Djurlivet har också skiftat karaktär sedan boken gavs ut första gången, berättar Fribing.

– Pungmesen häckar inte längre i Ugglarps mosse.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons