Annons

Fastighetskontoret vill stärka sin samverkan med socialtjänsten

Trelleborg • Publicerad 16 februari 2005

Problemet med ökade kostnader för bostadsanpassningsbidrag har fått fastighetskonstoret att försöka utvidga sitt samarbeta med socialtjänsten ytterligare. Detta görs för att undvika dubbelarbete.

– Vi ska undersöka möjligheterna att stärka vår samverkan med socialtjänsten, säger Lisbeth Gisselquist, ordförande i fastighetsnämnden (s).

Annons

Framåt våren väntas fastighetsnämnden lägga fram förslaget som visar hur samarbetet mellan de båda förvaltningarna kan bli bättre. Blir man färdig i tid kommer förslaget att presenteras redan vid vårberedningen om en månad.

Förra året hamnade slutnotan för dessa utgifter på drygt 3,4 miljoner kronor. Kostnaderna omfattar alltifrån trösklar som ska sättas upp till avancerade hissanordningar i hemmen.

– Det finns en gräns för hur mycket vi kan få ned kostnaderna. De som söker har rätt enligt bostadsanpassningslagen att få hjälpmedel för att kunna klara sig att bo hemma när man blir äldre, fortsätter Lisbeth Gisselquist.

Hon tycker det är viktigt att värna om de äldres rätt till hjälpmedel i hemmet.

– Dessutom är det ett uttryckt önskemål från politiker kopplade till socialtjänsten att de äldre ska bo kvar hemma så länge det fungerar, säger hon. Bostadsanpassningbidrag diskuterades vid fastighetsnämndens möte i tisdags. Där redovisades ärenden som omfattade 472 kronor upp till 17 000 kronor. Det rörde sig om enkla montage av trösklar och ramper till desto dyrare dörröppnare. Framöver hoppas förvaltningarna kunna dela på uppgifterna. Arbetsterapeuterna kan till exempel göra förarbetet och bedömningen om den sökande har rätt till bidrag, medan fastighetskontoret står för själva monteringen.

Johan Persson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons