Annons

Fastighetskontoret blir sågat av skolnämnden

Skolnämnden riktar skarp kritik mot fastighetskontoret. I ett brev till kommunfullmäktige kräver nämnden nu en utredning om fastighetsförvaltningen och dess organisation och arbetsrutiner.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2009
Paviljongerna i Skegrie får stå kvar ett bra tag till eftersom den nya förskolan försenats. Arkivbild: Claes Nyberg
Paviljongerna i Skegrie får stå kvar ett bra tag till eftersom den nya förskolan försenats. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

"Kvaliteten är långt ifrån godtagbar i förvaltningens arbete. Det handlar om organisation och ledarskap i verksamheten på fastighetsförvaltningen" skriver skolnämnden i sitt brev till kommunfullmäktige.

Det är en besk kritik som skolnämnden för fram. Nämnden menar att fastighetsförvaltningen inte gjort ett bra jobb när det gäller flera byggprojekt för skolans räkning under senare år.

Annons

Det har medfört kraftiga förseningar, anser skolnämnden. Förseningarna gör i sin tur att skolnämndens kostnader ökar och att kvaliteten blir sämre, menar nämnden.

Det senaste exemplet som skolnämnden tar upp är förskolan i Skegrie som försenades kraftigt.

"Det ligger i hela kommunens intresse att skapa förutsättningar för en tillfredsställande förvaltning av kommunens fastigheter samt en långsiktig lokalförsörjning och lokalplanering" skriver skolnämnden.

- Vi ska ha ett möte med skolnämnden nästa vecka, säger Tommy Lindstedt (KD) ordförande i fastighetsnämnden. Vi får ju ta till oss kritiken och se om vi behöver förändra något.

Tommy Lindstedt menar dock att förseningen för den nya förskolan i Skegrie inte bara kan lastas på fastighetskontorets konto.

- De olika förvaltningarna som varit inblandade har inte gått riktigt i fas, säger han.

Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg, anser också att det inte bara är fastighetskontorets fel att förskolan i Skegrie försenats.

- Man hade ju en tomt som var avsedd för fyra avdelningar, men sedan ändrades behovet till sex och då blev tomten för liten och hela processen måste börja om igen, säger han.

Ulf Bingsgård menar dock att skolnämnden har en poäng i att fastighetsförvaltningen bör utredas.

- Det ser inte ut som om vi har en optimal organisation på fastighetskontoret, säger han. Vi har diskuterat en utredning redan i slutet av förra året, men då fanns det inga pengar till att ta in en konsult.

Annons

Ulf Bingsgård har nu hittat en väg att genomföra den utredningen utan stora kostnader.

- Jag ska föreslå att den tillförordnade chefen Krister Clerselius gör en utredning. Han kan ju se problemet både utifrån och inifrån.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons