Fastighetsföretagare ger kommunen sämre betyg
För två år sedan ansåg över hälften av de tillfrågade fastighetsföretagarna att bygg- och planärenden fungerar smidigt i Trelleborgs kommun. Resultatet förra året var betydligt sämre. Bara en tredjedel har svarat att de tycker att det fungerar bra.
– Resultatet har gått rakt ner och det är mycket oroväckande. Fastighetsföretagarklimatet är en viktig indikator för en ort, eftersom en väl fungerande fastighetsmarknad påverkar hela kommunen. Det gör det lättare att attrahera boende, företag och arbetskraft och därigenom öka kommunens tillväxt, säger Göran Höckert, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd.
Tommy Qvarfort ägare till fastighetsföretaget Abitare menar att stadsbyggnadskontoret varit underbemannat och att det har påverkat nybyggnationer.
– Har du befintliga fastigheter som bara står där så är det inga problem. Trelleborg är en populär stad att bo i och princip allting blir uthyrt. Men vi som vill utveckla och bygga nytt stöter på problem, säger han.
Även Bengt Nilsson på Alsingevallen upplever att det är problem på stadsbyggnadskontoret.
– Jag har ärenden där och jag tycker att det tar för lång tid, säger han.
Under förra året anställdes en ny stadsbyggnadschef och organisationen på stadsbyggnadskontoret förändrades.
– Men våra medlemsföretag märker inte någon förändring till det bättre ännu. Trelleborg hamnade i stort sett i botten både när det gäller bygg- och planärenden, säger Göran Höckert.
Samma undersökning gjordes i Skånes nio största kommuner och Trelleborg hamnade på en sjätteplats när olika frågor som rör fastighetsverksamhet vägts samman och jämförts.
Patrik Holmberg (C) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Han har själv inte tagit del av undersökningen men blir inte helt förvånad över resultatet.
– Vi har varit medvetna om att vi har varit underbemannade. Men nu har vi lagt om och ändrat i vår organisation. Vi har begärt och fått nya medel för 2012. Det har gjort att vi kan utöka med två tjänster på samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi har även fått två nya planarkitekter.
Patrik Holmberg hänvisar också till den nya plan- och bygglagen som säger att handläggningstiden för bygglov inte ska vara mer än tio veckor.
– Det ska vi inte ens sätta upp som mål. Det är ju ett lagkrav så det ska vi kunna uppfylla i alla fall, säger han.
Göran Höckert menar att situationen i Trelleborg är oroväckande och att resultatet av Fastighetsägarna Syds undersökning måste tas på allvar.
– Det är bara att konstatera att det är illa och kavla upp ärmarna. Jag hoppas verkligen att staden och stadsbyggnadskontoret också är beredda att göra det. Detta måste bli bättre helt enkelt, säger han.