Fastighetsägare missade ny lag om brandskydd

Trelleborg • Publicerad 19 april 2005

I Trelleborg och Vellinge kommun har över hälften inte lämnat in en skriftlig redogörelse om brandskydd. Det rör sig om drygt 150 fastighetsägare.

Redogörelserna skulle ha lämnats in vid årsskiftet.

– Det är dåligt att inte fler kommit in även om det är en ny lag, säger Andreas Nilsson på Räddningstjänsten i Trelleborg.

Den nya lagen om skydd mot olyckor började gälla 1 januari 2004. Räddningstjänsten upphörde med brandsynen från och med januari i år. Ansvaret för brandskyddet hamnade istället hos ägaren.

Ägare och verksamhetsutövare ska arbeta med brandsäkerheten på egen hand och det ska lämnas in en redogörelse till kommunen.

Andelen som svarat i Trelleborg och Vellinge kommun ligger över rikssnittet. Detta beror sannolikt på att Räddningstjänsten i Trelleborg satsade på en informationskampanj förra året. Då hölls ett informationsmöte om systematiskt brandskyddsarbete dit de berörda ägarna och verksamhetsutövarna var bjudna.

– Vi kommer göra ett nytt utskick, säger Andreas Nilsson.

– Om de inte reagerar denna gång går det till föreläggande, tillägger han.

De skulle i så fall riskera att betala vite.

Maximiliano Gabriel

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.