Annons

Fastighetsägare måste betala tillsyn

Länsstyrelsen avslår ett överklagande från en hyresvärd i Trelleborg som vill slippa betala avgift för miljötillsyn på sammanlagt 3 300 kronor.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2003

Hyresvärden menar att det är orimligt att han ska betala avgift för något han aldrig beställt och som dessutom hanterats på ett, enligt honom, felaktigt sätt. Bakgrunden till ärendet är att en hyresgäst anmälde att det fanns mögel i lägenheten hos miljöförvaltningen i Trelleborg. Hyresgästen var orolig för att dotterns allergi hade förvärrats av möglet. Enligt miljöförvaltningen inspektion buktade vardagsrummets golv uppåt och det luktade "muggigt" vid sovrumströskeln. Högre fukthalter än normalt hittades i golvet framför balkongen. Enligt inspektionen verkade bostaden dåligt ventilerad. Miljöförvaltningens slutsats blev att olägenhet för människors hälsa förelåg i bostaden. Hyresvärden anlitade dock en annan inspektör som kontrollerade bostaden, utan att hitta någon fukt. I ett sovrum stod en säng framför fönstret, vilket enligt hyresvärden är olämpligt med tanke på kallras och att värmen från radiatorn inte når fram till fönstret. När miljönämnden beslöt att hyresvärden skulle betala avgifter på sammanlagt 3 300 kronor för tillsynen överklagade han beslutet till länsstyrelsen. Värden menar att han aldrig beställt någon tillsyn och att beslutet i nämnden främst grundar sig på muntliga uppgifter från hyresgästen och inte på fakta. Enligt hyresvärden visar den undersökning han beställt att påståendena om bostaden saknar grund, bland annat om fukt i lägenheten. Länsstyrelsen anser dock att miljöförvaltningens tillsynsbesök varit befogat och att hyresvärden trots allt måste betala avgiften. Överklagandet avslås därför.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons