Annons

Fartfylld avslutning på hälsovecka

På fredagen var det fullt ös i Söderslättshallen. Närmare 180 barn från Klagstorps skola åkte skridskor, spelade innebandy, badminton och bordtennis. Under veckan har det ordinarie schemat lagts åt sidan, medan eleverna ägnat sig åt kost och motion.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2004
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG - Vi har lärt oss att man ska röra sig mycket och äta nyttigt så att man inte blir överviktig, säger Jonna Lindwall och Therese Nannsjö från femman. Hälsoveckan är ett initiativ från Trelleborgs kommun och går ut på att eleverna ska lära sig mer om hälsa. Barn rör sig mindre nu än tidigare och äter ofta onyttig och fet mat. Som ett resultatet har övervikten gått allt lägre ned i åldrarna. - Jag har jobbat som idrottslärare i tio år, och det är betydligt fler överviktiga barn i skolan nu än tidigare, säger Henrik Turtiainen, idrottslärare på Klagstorpsskolan. Han tycker det är viktigt att eleverna får testa på lite olika idrottsaktiviteter, så att de hittar "sin grej". Därför inleddes hälsoveckan med bugg, aerobic och gammeldans på schemat, och fortsatte sedan med olika bollsporter. - Bugg var roligast. Men det var nervöst att hålla killarna i handen, säger Jonna Lindwall och Therese Nannsjö instämmer. Emil Kristiansson från sexan tycker att innebandyn var bäst. - Jag tränar både fotboll och innebandy på fritiden, så egentligen har jag inte testat på så mycket nytt i veckan, säger han. I övrigt tycker många av eleverna att besöket av landslagsmålvakten Caroline Jönsson var det roligaste under veckan. Hon delade med sig tips på hur man förbereder sig bäst för att prestera bra inom idrotten. Under veckan fick eleverna även föreläsningar om kosthållning. - De handlade inte om bantning, utan tanken var att ge eleverna tips om hur man äter nyttigt, säger Henrik Turtiainen. Varje skola i kommunen ska dessutom komponera en matsedel för en vecka under terminen. Då kan kunskaperna från kostföreläsningen komma väl till pass. - Det brukar ofta bli väldigt onyttiga matsedlar när eleverna själva får sätta ihop den. Nästa gång det blir Klagstorpselevernas tur sätter de förhoppningsvis ihop en sundare meny, med hjälp av vad de lärde sig under hälsoveckan, säger Henrik Turtiainen. Hanna Johansson

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons