Färre söker bostadsbidrag

Antal hushåll i Trelleborg som söker bostadsbidrag sjunker. Försäkringskassan redovisar en minskning från 2 252 hushåll 1995 till 916 hushåll i år.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2002

Dessa siffror behöver dock inte betyda att behovet av bostadsbidrag har sjunkit i samma takt. Minskningen beror på flera skäl. En är att bidragstagare kan bli skyldiga att betala tillbaka redan utbetalat bidrag om hennes inkomster ändras. För att undvika den risken drar sig en del från att söka bidrag. Under år 2000 var det 1 393 hushåll i Trelleborg som fick bostadsbidrag. Av dessa var det 521 som senare blev återbetalningsskyldiga. I hela länet var det ungefär en tredjedel av alla bidragstagare som blev återbetalningsskyldiga. Det är inte bara färre bostadsbidrag som betalas ut i Trelleborgs kommun. Även antal personer som får andra kommunala bidrag för att klara sin försörjning har minskat. Att människor avstår från bostadsbidraget för att slippa ett eventuellt återbetalningskrav, samtidigt som man söker socialbidrag har enligt handläggare på Enheten för arbete och försörjning bara hänt i något enstaka fall. Att bostadsbidraget bygger på en prognos av årsinkomsten är en del av en regelförändring som infördes 1995. Syftet var att minska kostnaderna för bostadsbidraget. Text: Björn Kirsch

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.