Annons

Färre gravida röker

Under en tjugoårs-period har antalet rökande gravida i Trelleborg minskat från 41 procent till 16 procent.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2005

De senaste tio åren har antalet mammor som röker under graviditeten halverats i Sverige. Det visar en nyutkommen rapport från Socialstyrelsen. Endast tio procent av mammor till barn födda 2003 rökte under graviditeten. I Trelleborg ligger siffrorna högre är rikssnittet, runt sexton procent, medan Vellinge kan uppvisa rekordlåga fyra procent.

– Informationen har gett resultat. Och så är det inte längre fint att röka, tror barnmorskan Anita Lilliecrantz Norén, funktionsansvarig på barnmorskemottagningen i Trelleborg.

Annons

Enligt hennes uppgifter om distriktet Trelleborg, Vellinge och Svedala slutar i dag nästan tre av fyra gravida kvinnor att röka.

– Vi ser att de flesta är väldigt motiverade att sluta under graviditeten. När de kommer till oss erbjuder vi både information om rökningens risker för fostret och hjälpmedel att sluta röka.

Bland hjälpmedlen finns lasarettets sluta-röka-linje och nikotinplåster på recept.

– Men man måste vara restriktiv med plåstren så att man inte får i sig en ännu högre koncentration nikotin. Fortfarande finns en del som inte gör ett uppehåll under graviditeten.

– Det kan till exempel vara de som är inne på sin andra graviditet. Det gick ju bra den första gången, resonerar de. Så finns det några som skär ner på konsumtionen.

Anita Lilliecrantz Norén tycker dock att det bästa är att helt sluta röka under graviditeten.

– En konsekvens av rökningen är att barnen kan födas alltför lågviktiga. Dessutom finns det en ökad risk för syrebrist och luftvägsinfektioner hos fostret. Det finns också ett samband mellan rökning och plötslig spädbarnsdöd.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons